Efectele emoționale și psihice ale împrumuturilor bancare asupra noastră

25 februarie 2016, ora 20:10, in categoria Diverse, Isabela Neagu

Suntem mulți, visurile noastra sunt multe, ne dorim un frigider nou, vrem să ne pregătim cămara pentru toamnă, poate ne-am reamenajat casa pe timpul verii, poate am plecat într-o vacanță în străinatate pentru a oferi familiei noastre amintiri de neuitat, apropierea începeri cursurilor ne presează să facem cumparăturile necesare pentru ca cei mici să revină pregătiți pe băncile școlii, poate ne dorim o mașină nouă sau o locuință pentru a scapa de chiria, care pe mulți îi face să se simtă nesiguri de viitor, și lista poate continua, însa o să mă opresc aici, pentru că știu că multora dintre noi ne este poate greu să ne restrângem dorințele la posibilitățile financiare.
În ultimii ani românii pentru a-și vedea visurile devenite realitate au făcut împrumuturi la bănci, poate fără a se gândii la faptul că poate într-o zi nu vor mai avea cu ce să le plătească.
Băncile au acordat împrumuturile necesare, însa timpul a trecut și acestea au trebuit restituite cu dobânda aferentă, și chiar la timp, numai că intrați în recesiune, situația financiară a fiecăruia s-a deteriorat și în același timp și stabilitatea psihică și emoțională au avut de suferit. Mulți dintre noi au făcut refinanțări ale creditelor obținute anterior și astfel s-au înglodat și mai mult in datorii, pentru și mai mulți ani, într-un cuvânt s-au îndatorat și mai mult, crescând tensiunea psihică și nivelul stresului acumulat.
Stresul financiar și grija zilei de mâine sunt preocupări generale ale fiecăruia dintre noi. Cu atât mai mult cu cât avem “obligații” față de bănci, și acestea niciodata nu ne așteaptă.
Psihicul fiecăruia dintre noi este afectat puternic de toate aceste “atacuri” externe, pe care le avem de trecut în fiecare zi. Adesea, acumularea acestor stări și sentimente, ne face să suferim din cauza atacurilor de panică, generate de grija zilei de mâine și în primul rând de grija achitării ratelor lunare ale creditelor bancare.
Una dintre soluțile oferite de bănci este refinanțarea creditului oferit pe o perioadă mai lungă de timp, însa cu toate acestea trăind în vremurile tulburi pe care ni le oferă societatea, nu putem scăpa definitiv de aceste griji care ne tulbură viața de zi cu zi.
Trecând periodic prin stări de neliniște, frământări interiore și loviți fiind ne gânduri tot mai împovaratoare, ne dăm seama că viața noastră și stabilitatea emoțională, sunt mult mai importante decât grijile noastre financiare, deși acestea sunt cele care nu ne dau de fapt pace și care ne fac viața mai complicată.
Să nu uităm însa, că adevaratele amintiri, sentimentele si stabilitatea afectivă nu se pot cumpăra cu bani.

 

Autor: Isabela Neagu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: