Dolj: Aproximativ 600 de hectare de păşune şi pădure, inundate de Dunăre

21 mai 2014, ora 01:38, in categoria Sociale

Aproximativ 600 de hectare de păşune şi pădure din două localităţi din Dolj au fost inundate ca urmare a creşterii debitului Dunării, în timp ce în comuna Piscu Vechi angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Jiu au ridicat un dig din 500 de saci cu nisip şi au întărit protecţia talazului.

Autorităţile din Dolj continuă să monitorizeze digurile din sudul judeţului, unde au fost înregistrate creşteri ale debitului Dunării, zonele joase fiind inundate, însă fără să existe pericol pentru gospodăriile localnicilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, în comuna Ghidici au fost inundate 150 de hectare de păşune şi fâneţe, precum şi 430 de hectare de pădure, în timp ce în localitatea Cetate, fluviul a inundat 10 hectare de teren agricol.

Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunarii la intrarea în ţară pe secţiunea Baziaş în intervalul 19.05 – 20.05.2014 a fost în crestere, pana la valoarea de 13000 mc/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).

De asemenea, angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu au ridicat un dig din 500 de saci cu nisip în zona localităţii Piscu Vechi, sat Pisculeţ, şi au întărit şi protecţia interioară şi exterioară a talazului pe o lungime de 40 de metri.

“O echipă de intervenţie alcătuită din 15 muncitori execută subdepozite de saci încărcaţi cu nisip în punctele critice, necesari pentru prevenirea unor eventuale infiltraţii prin corpul digului. S-a acţionat cu următoarele mijloace şi materiale de intervenţie: 2.500 de saci cu nisip, o autobasculantă, un buldoexcavator, două autoutilitare şi două autoturisme”, se arată într-un comunicat al ABA Jiu.

De asemenea, în satul Ciupercenii Vechi, s-a consolidat digul local de apărare pe o lungime de 110 metri liniari.

Dunărea se află, de sâmbătă şi până în 26 mai, sub cod portocaliu de inundaţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Vicepremierul Liviu Dragnea a avut, luni, la Craiova, o videoconferinţă cu prefecţii din judeţele riverane Dunării, cerându-le acestora să monitorizeze digurile şi să aibă utilaje disponibile, în condiţiile în care viitura aşteptată pe fluviu se va menţine patru-cinci săptămâni.

Tot în cadrul videoconferinţei, Liviu Dragnea a cerut impunerea de restricţii de viteză pentru ambarcaţiunilor care tranzitează Dunărea.

Sursa:
mediafax

Autor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: