Doi oameni de afaceri au investit în singura fermă de sturioni din România

13 iulie 2014, ora 20:30, in categoria Diverse, Idei de afaceri, Povesti de succes, Proiecte

Doi oameni de afaceri din judeţul Sibiu au înființat singura fermă de sturioni din România.

Afacerea este una cu atât mai profitabilă cu cât pescuitul sturionilor este interzis în România încă din 2006 şi va fi până la finalul anului 2015, atunci se vor stabili noi măsuri pentru protejarea sturionilor sălbatici.

Înființată în anul 2002, la poalele Munţilor Făgăraş, ferma a fost populată cu specii precum morun, nisetru, păstrugă, polioden şi nisetru siberian.

În prezent, în fermă sunt crescute 26 de tone de pește care urmează să fie vânduți doar pentru reproducție.

Proprietarii nu doresc să vândă peștele în comerţ pentru consum, ci urmează să le întocmească pedigree pentru a fi vânduţi pentru reproducţie.

“De acum înainte urmează munca mai grea a cercetătorului de a marca şi verifica fiecare reproducător şi a-i face un pedigree, o carte specială, ca să se poată şti cât de performantă este generaţia lui. Sigur că, la câţi sunt, se vor reduce. O parte din ei vor fi cu performanţă ridicată, alţii cu performanţă medie şi cu performanţă mai mică. Să sperăm că aceştia nu vor ajunge în tigaie până la urmă”, a explicat Neculai Patriche, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galaţi, citat de mediafax.ro.

Potrivit acestuia, preţul unui exemplar poate ajunge în România la câteva mii de euro.

“De la o femelă poate să scoată un contingent de 40.000 de pui care se vând cu 2 euro, ceea ce înseamnă un 80.000 de euro, deci cu cât să-l vând? De acum încolo proprietarul fermei poate să vândă oricând material, dar merge pe negociere directă”, a adăugat Neculai Patriche.

În ceea ce privește investiția într-o fermă de sturioni care să producă patru-cinci tone de caviar pe an, de când ferma ajunge la maturitate, aceasta poate ajunge până la 5 milioane de euro. După ce peștii ajung la maturitate, în cel mult 12 ani, investiția este apoi recuperată.

Un kilogram de sturion din România se vinde la preţuri cuprinse între 11 şi 15 euro, iar caviarul depăşeşte 500 de lei pentru 50 de grame, în timp ce caviarul de import depăşeşte 600 de lei pentru 30 de grame.

 

SURSA : ro.stiri.yahoo.com                       AUTOR:  Ninel Stama

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: