De ce nu e bine să îţi bei cafeaua dimineaţa

10 februarie 2018, ora 20:05, in categoria Maria Dumitrache, Sfaturi utile

Dacă vrei să te bucuri de efectul cafelei, bea-o la orele potrivite.

Dacă eşti genul care se aruncă pe cana de cafea imediat ce se trezeşte, ar trebui să te gândeşti de două ori înainte să faci mişcarea aceasta. Nu pentru că ai comite ceva grav sau pentru că ţi-ar cauza mari probleme de sănătate, ci pentru că s-ar putea să fie inutil.

Un doctorand de la Uniformed Services University of Health Sciences din Bethesada a făcut un studiu despre cele mai bune ore la care ne putem bea cafeaua şi a analizat ritmul circadian, adică ciclul hormonal de 24 de ore al organismului nostru. A ajuns la concluzia că nivelul cortizonului, hormonul care ne ţine în priză, are scăderi şi căderi la anumite ore, iar asta se aplică aproape tuturor oamenilor. Iar atunci când acest nivel este ridicat, cafeaua nu îşi face efectul aşa cum am crede. Ba mai mult, dacă bei cafea şi atunci când nu ai neapărată nevoie, organismul tău va deveni imun la ea.

Nivelul cortizolului ajunge la un apogeu între orele 8 şi 9 dimineaţa, respectiv 12 şi 1 ziua sau între 5:30 şi 6:30 seara, aşa că nu îţi este recomandat să bei cafea în aceste perioade. Între 9:30 şi 11:30 sau între 1:30 şi 5 după-amiaza organismul tău are mai mare nevoie de cofeină.

Iată şi un infografic prin care se explică mai bine aceste lucruri:

Sursa:
gq.ro

Autor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: