Curăţă-ţi ficatul înainte de Sărbători! Medicii vă dau un sfat, înainte de Crăciun

10 noiembrie 2014, ora 11:09, in categoria Sanatate, Sfaturi utile

Ce-l aşteaptă pe sărmanul nostru ficat în perioada următoare, când se anunţă sarmale, fripturi şi jumărele pe masă, stropite din belşug cu alcool… numai el ştie. Medicii vă dau un sfat, înainte de Crăciun – ţineţi o cură de două săptămâni pentru detoxifierea ficatului. Astfel, va suporta mai uşor excesele de Sărbători.

Ficatul filtrează sângele, elimină toxinele, descompune grăsimile, ajută la absorbţia substanţelor nutritive şi e parte a procesului de digestie în general. Sunt doar câteva dintre nenumăratele sale funcţii. Dacă e suprasolicitat, obosit, lucrurile încep să se strice şi starea de bine să dispară. Te vei simţi obosit, imunitatea organismului va fi scăzută, pielea devine uscată şi îşi pierde strălucirea. Acestea sunt semne că ficatul are nevoie de o cură de detoxifiere. E indicată cel puţin o dată pe an, după perioadele de exces alimentar, sau înaintea lor, pentru a le putea face faţă.
Detoxifierea ficatului e diferită şi mai importantă decât a celorlalte organe, a organismului în general, şi înseamnă ceva mai mult decât Postul obişnuit. Trebuie să renunţi la alcool, la alimente procesate, să te odihneşti mai mult şi să apelezi la plante medicinale hepatoprotectoare.
„Prăjelile, afumăturile, rântaşurile, conservanţii, grăsimile animale şi alcoolul sunt cei mai mari duşmani ai ficatului pentru că îl suprasolicită în munca lui de eliminare a toxinelor. De aceea recomand această cură de detoxifiere înainte de Crăciun”, spune Marius Oltean, farmacist şef într-o farmacie Dona din Cluj.  Din dietă nu trebuie să lipsească sucul proaspat de fructe sau legume şi consumul de apă şi ceai. “Ceaiurile sau pulberile din plante medicinale protejează funcţiile hepatice, oferind organismului mai multă energie. Dintre acestea, cele mai bune sunt acelea care au în compoziţie armurariu, frunze de măslin sau rădăcină de păpădie” mai spune specialistul.
În această cură de două săptămâni renunţă total la alcool şi hidratează-te mai mult cu ceaiuri, limonade, compoturi, sucuri de fructe şi apă plată. Evită carnea grasă, alimentele procesate, gen fast-food, mezelurile, produsele de patiserie şi dulciurile pe bază de zahăr rafinat. Alimentele bogate în fibre (salata, conopida, broccoli) sunt preferate, fiindcă solicită cel mai puţin funcţiile hepatice. Avocado stimulează autocurăţarea ficatului, usturoiul, de asemenea, conţine substanţe hepatoprotectoare. Necesar este şi un aport de “grăsimi bune”, care se găsesc în peşte şi suplimentele cu ulei de peşte, nuci, seminţe, dar şi proteinele din fasole – toate cu rol important în funcţionarea adecvată a ficatului.

5 plante care fac minuni

Plantele care conţin principii amare sunt preferatele ficatului. Îl protejează, îl ajută să elimine toxinele, stimulează producerea şi eliminarea bilei. Se consumă sub formă de ceai, tinctură, sau se găsesc în compoziţia suplimentelor alimentare. Dintre acestea:
- Anghinarea este hepatoprotectoare şi ajută la buna funcţionare a ficatului, la detoxifierea şi la regenerarea lui. Este un tonic digestiv, contribuie la producerea şi eliminarea bilei, menţine o concentraţie normală a colesterolului şi grăsimilor din ficat.
- Armurariul are un conţinut bogat în silimarină, aminoacizi şi lipide, fiind indicat în tratamentul afecţiunilor inflamatorii ale ficatului, hepatitelor acute sau cronice, cirozei hepatice şi în diverse intoxicaţii care afectează celula hepatică.
- Frunzele de măslin au în compoziţie oleuropeină, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali ce împiedică depunerea colesterolului rău pe artere şi îmbătrânirea prematură a celulelor. Frunzele de măslin au un efect important în împiedicarea procesului de oxidare a organismului, ajută şi stimulează digestia, reglând totodată şi tensiunea arterială.
- Rădăcina de păpădie conţine taraxacină şi inulină, subsţante care ajută la eliminarea toxinelor, la intensificarea tranzitului intestinal şi la creşterea tonusului întregului organism. Ceaiul are rezultate remarcabile în detoxifierea organismului, mai ales în perioadele de schimbare a anotimpului.
- Cicoarea este un alt tonic-amar, bun stimulent hepatic şi biliar, are acţiune diuretică, depurativă, îmbunătăţeşte digestia şi normalizează glicemia.

 

SURSA:www.click.ro                                AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: