Comunicarea…inceputul si sfarsitul, oricarei relatii-Comunic, deci exist-Partea a II a
30 august 2021, ora 09:55, in categoria Diverse, Isabela Neagu
Comunicarea in cuplu…
Se spune adesea ca in cuplu cu trecerea timpului comunicarea isi pierde din proprietatile pe care le detinea la inceputul relatiei. De ce oare? Pentru ca nivelul ascultarii in comunicarea dintre cei doi membrii a scazut sau s-a diminuat odata cu trecererea timpului si odata cu acumularea tensiunii atat afective cat si comunicationale dintre cei doi parteneri. Astfel, poate daca atunci cand ar mai intervenii o problema in cuplu fie s-ar apela la un consilier in domeniu, fie problema ar fi discutata cu calm si atentie de cele doua parti si poate in primul rand cu dorinta de a indeparta sursa de conflict poate acum numarul divorturilor si al copiilor “mutilati” oarecum din punct de vedere al personalitatii ar fi in scadere.
Comunicarea la serviciu…
Serviciul, locul in care poate multi dintre noi ne petrecem o buna parte din viata. Timpul petrecut aici pe langa exercitarea sarcinilor de lucru implica si comunicare fie in scopul serviciului, fie in pauze atunci cand discutam problemele personale, aici este locul in care exista cea mai mare posibilitate de a dobandii prieteni sau dusmani. Aici ne deschidem sufletele, ne spunem pasul, in acest loc comunicarea ne face mai slabi sau mai puternici. La locul de munca intervin adesea conflictele fie de ordin profesional, fie personal, aici comunicare poate lega relatii stranse si de lunga durata sau poate distruge latura umana a omului, aici intervine dupa cum spuneam mai sus simpatia sau antipatia dintre oameni, aceea etichetare a membrilor grupului care-i apropie sau ii marginalizeaza. Aici rolul principal revine tot consilierului specializat in cariera care poate gestiona procesul comunicarii in avantajul tuturor.
Altfel spus comunicarea ne face mai puternici indiferent de tipul sau natura sa, pentru ca este in fapt ceea ce ne apropie si ne ajuta sa relationam. In opinia personala as putea spune ca am folosit adesea in discutiile mele cu ceilalti o tehnica pe care v-as recomanda-o cu caldura, si anume aceea de a-l ruga pe interlocutor sa se plaseze in locul nostru intr-o discutie si astfel sa traiasca propriile noastre sentimente, astfel putem obtine prieteni sinceri, rude dezinteresate, si cunostinte care sa ne aprecieze la adevarata valoare atunci cand comunicand ne deschidem sufletele in fata lor. Si ca un sfat de incheiere , un citat al lui Camil Petrescu : Cuvântul e un mijloc imperfect de comunicare.”, la fel cum si noi suntem imperfecti prin natura noastra umana, insa folosind si comunicarea ne putem exprima mai usor sentimentele si trairile, intr-un cuvant prin comunicare putem fii mai aproape de ceilalti.
Autor: Isabela Neagu