Comoara din Mediterană! Scafandrii scot la suprafaţă vestigiile unui oraş de legendă

27 noiembrie 2014, ora 08:00, in categoria File de istorie

 

Multă vreme s-a crezut că Thonis-Heracleion e doar o legendă. Dar în 2001, echipa condusă de arheologul Franck Goddio a descoperit ruinele aşezării scufundate pe fundul Mării Mediterane. Acum, după un deceniu, scafandrii au scos la lumină bogăţii neasemuite, care creionează faţa oraşului înghiţit de ape.

Nu se ştie exact ce a dus la scufundarea lui Heracleion, acum 1.200 de ani, dar descoperirea lui, după atâta amar de vreme, când deja se credea că e doar un oraş inventat de Homer, a fost considerată spectaculoasă.

Când cercetările subacvatice păreau că nu mai au nici un rezultat, o echipă de scafandri a făcut descoperiri impresionante.
Au găsit 64 de vase cu aur

Pe fundul mării, sub stratul gros de nămol, s-au găsit rămăşiţele a peste 64 de vase încărcate cu aur şi artefacte, statui înalte de cinci metri reprezentând diverşi zei, sarcofage cu animale mumificate şi plăci inscripţionate în egipteană şi în greaca antică.

Descoperirea e de-a dreptul impresionantă, având în vedere că, îngropat în mâl, oraşul nu a fost erodat de apele mării, iar obiectele găsite au fost conservate foarte bine. Dar misterul nu a fost pe deplin dezvăluit.

Arheologul francez Franck Goddio este de părere că descoperirile sunt doar la început: “O să mai dureze încă vreo 200 de ani, până când o să aflăm totul despre oraşul scufundat Thonis-Heracleion”, spunea acesta într-un interviu.

 

SURSA: www.libertatea.ro                                  AUTOR: Dobrescu Mihaela

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: