Clisura Dunării – cel mai frumos defileu din Europa!

18 septembrie 2020, ora 09:00, in categoria MIHAELA DOBRESCU, Turism intern

 

Clisura Dunării (sârbă Banatska Klisura) este o regiune geografică situată de-a lungul malului nordic al Dunării, în sudul Banatului. Regiunea este limitată de râul Nera la vest și de Cazanele Dunării la est.

Clisura Dunării un teritoriu plin de famec natural dar și de istorie se întinde oficial de la intrarea Dunării pe teritoriul României la Bazias până la Gura Văii după unii sau până la ieșirea Dunării din așa-zisele Cazanele Dunării.

Oriunde, pe teritoriul Clisurii Dunării, te poți opri să admiri paradisul. Pe o parte, dealuri stâncoase, cu parcurile și rezervațiile naturale, cu pădurile seculare protejate cu soiuri de plante și păsări unice în lume. Iar pe cealaltă, firul leneș al Dunării. Iubitorii naturii vor fi încântați de copacii și arbuștii rari, de coloniile de lăstuni.

Cele mai mari așezări din Clisură Dunării sunt municipiul Orșova și orașul Moldova Nouă. Tot din Clisură Dunării fac parte și comunele Socol, Pojejena, Coronini, Garnic, Sichevita, Berzasca din județul Caraș-Severin, precum și Svinita, Dubova, Eselnita, Ilovita și Breznita-Ocol din județul Mehedinți.

Regiunea este locuită de români și de sârbi, unele localități având o majoritate sârbă. Aceștia sunt majoritari în Socol, Pojejena și Svinita. Mai există și o comunitate de cehi, mai ales în jurul localității Garnic, mai precis în localitățile Bigar și Eibenthal. Un număr important de germani putem întâlni și în Orvova.

Istoric, regiunea a apartiunt Frontierei militare bănățene și era împărțită în sectorul a€œvlahilor” (români) și cel al ilirilor (sârbi).

“Clisura Dunării un teritoriu plin de famec natural dar și de istorie se întinde oficial de la intrarea Dunării pe teritoriul României la Bazias până la Gura Văii după unii sau până la ieșirea Dunării din așa-zisele Cazane “. Însuși marele istoric grec Herodot descrie că aici trăiau albocensii una din cele 15 seminții ale dacilor.

 

 

SURSA:traveleurope.ro                              AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: