Cetatea Mălăieşti

11 noiembrie 2021, ora 12:00, in categoria MIHAELA DOBRESCU, Turism intern

 

Cetatea Mălăieşti este situată pe o culme mică şi abruptă în vest, culme ce se află între valea Mălăieşti şi Valea Domnească în localitatea Mălăieşti, comuna Sălaşu de Sus, judeţul Hunedoara.

Cetatea a fost construită de către familia de cneji Sărăcin  în secolul XIV. Iniţial s-a construit turnul donjon cu bază rectangulară, cu o înălţime de 11 m, cu pereţi groşi de 1.5 m şi ferestre inguste, acesta având o dispunere pe 3 nivele.

Intrarea era amplasată pe partea de vest, la nivelul al doilea, mai sus de nivelul solului astfel incât accesul se făcea doar cu ajutorul unei scări de lemn. Această scară era trasă în sus în cazul în care era pericol.

Alte elemente de apărare erau şanţul de la poarta cetăţii şi o altă poartă care proteja donjonul. Se pare că Cetatea Mălăieşti a funcţionat până prin secolul al XVII-lea.

În prezent se păstrează integral doar turnul-locuinţă central. Aceasta are în jurul său curtina la care în secolul XVI au fost adăugate patru turnuri exterioare, cu forme neregulate, construite pentru a intări cetatea. Deorece acestea erau umplute cu pământ, s-au dovedit a fi destul de vulnerabile, fiind distruse cu ocazia unor lupte. În zilele noastre sunt vizibile doar la nivelul solului.

Cetatea Mălăieşti are un farmec aparte, specific micilor cetăţi construite de diverse familii nobiliare pentru a servi ca locuinţă şi ca refugiu în caz de atacuri. În prezent zidurile şi donjonul sunt considerate monumente istorice de interes naţional.

Cum ajungeţi la Cetatea Mălăieşti

Din DN 66 (Simeria – Târgu Jiu) în satul Ohaba de sub Piatră vă abateţi spre Sălaşu de Sus, treceţi şi de acest sat şi mergeţi pe drum incă aproximativ 3 km , când ajungeţi la Mălăieşti faceţi stânga. Aici traversaţi satul şi după ce ieşiti din sat o să observaţi imediat Cetatea Mălăieşti care este uşor accesibilă.

 

 

SURSA:www.ropedia.ro                   AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: