Cetatea Heraclea din Dobrogea, un punct turistic recomandat

24 iulie 2020, ora 08:15, in categoria Cultural, Turism intern

În Dobrogea, la 2 km aflată în apropiere de localitatea Babadag, judeţul Tulcea, o grandioasă cetate atrage privirile.
Puterea imperială bizantină şi cea comercială genoveză au clădit această fortăreaţă, la sfârşitul secolului XIII începutul secolului XIV.
În anul 1417 a fost cucerită de turci, care au instalat o garnizoană militară, sub conducerea lui Mehmed I Celebri după ce între anii 1398 1416 fusese sub stăpânirea lui Mircea cel Bătrân.
Pe vremea când a fost construită, actualul Lac Razim era un golf al Mării Negre. Dar din cauza cordoanelor de nisip ce astăzi separă Lacul Razim de marea Neagră, cetatea a fost abandonată, nemaiputând fi folosită în scopul pentru care fusese gândită.

Cetatea Heraclea, Vedere dinspre ÅŸoseaua de acces

Elemente arhitecturale medievale
Zidurile de incintă, turnurile şi bastioanele cetăţii, parţial conservate şi restaurate, se păstrează pe o înălţime de 5-10 m.
Bastionul cu arcadă dulbă al porţii principale are specificul evului mediu, întâlnit şi la edificii din Peninsula Balcanică, la Cetatea Neamţului, la Curtea de Argeş precum şi la bisericile moldoveneşti ctitorite de Ştefan cel Mare.
Monedele bizantine, genoveze, tătărăşti, moldovene, muntene sau turceşti gpsite aici de arheologi, demonstrează rolul important pe care Cetatea Heraclea l-a îndeplinit.

 

Cetatea Heraclea, Vedere exterioară

Cetatea Heraclea, Vedere Interioară

Sursă bibliografică:
Institutul de Cercetări Eco Muzeale Tulcea;
Wikipedia

Sursă fotografii: arhivă personală

Redactor: Maria Åžtefanian

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: