Cele mai frumoase locuri din Iordania, cealaltă „Ţară Sfântă“: cetatea Petra, una dintre Minunile Lumii, Wadi Rum, oraşul antic Jerash şi Marea Moartă

8 iunie 2017, ora 01:30, in categoria MIHAELA DOBRESCU, Turism international

Toată lumea ştie că Israelul este „Pământul Făgăduinţei“, însă puţini ştiu că mare parte din evenimentele descrise în Biblie se petrec, de fapt, în Iordania. Aceeaşi Iordania unde se găseşte Petra, una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne, cea în care Alexandru cel Mare a înfiinţat celebrul oraş Jerash sau unde a luptat legendarul colonel Lawrence al Arabiei.
Iordania este o ţară micuţă aflată în Orientul Mijlociu, plină de paradoxuri: se învecinează cu Siria în nord şi Irakul în est, dar este foarte sigură; nu are petrol, dar gaseşti hoteluri ca-n Dubai; cea mai mare parte a ţării este un deşert arid, dar legumele şi fructele costă mai puţin decât în România. Şi, spre deosebire de ţara noastră, Iordania are autostrăzi, în timp ce aeroportul din Amman este o bijuterie. Numele oficial al ţării este Regatul Haşemit al Iordaniei, rege fiind Abdallah al II-lea, care între altele este şi pilot de elicoptere. Populaţia oficială a ţării este de 6,5 milioane de oameni, dar actualmente în acest locuiesc în jur de 12,5 milioane de oameni, restul fiind refugiaţi din Siria, Irak, Egipt, Liban sau alte ţări cu probleme. Spre deosebire de vecinii din Siria şi Irak, unde gruparea teroristă Statul Islamic face ravagii, Iordania pune mult accent pe siguranţă. Grupurile de turişti sunt însoţite permanent de câte un poliţist, ba chiar statul a „inventat“ Poliţia Turistică, care patrulează pe străzile cele mai vizitate sau în apropierea siturilor arheologice care atrag puhoaie de turişti. Raiul pasionaţilor de istorie Deşi o ţară predominant musulmană, cu 92% din populaţie adeptă a Islamului, numele ţării este de sorginte biblică. Acesta provine de la numele râului Iordan, care, la rândul său, vine din Or Dan, acesta fiind unul dintre cei 12 fii ai lui Iacob din Geneză.

De altfel, în antichitate, pe teritoriul iordanian existau trei regate menţionate în Biblie: Amon – unde se află acum capitala Amman, Moab – în zona oraşului Madaba şi Edom – în zona portului Aqaba de la Marea Roşie.

Oraşul Amman are o vechime de peste 3.200 de ani, fiind denumit de-a lungul timpului Rabath-Amon, Philadelphia – după cucerirea macedoneană din secolul al III-lea î.e.n, pentru ca turcii să îi schimbe numele acum 400 de ani. Amman înseamnă „linişte şi pace“ şi are acum o populaţie de circa 5,5-6 milioane de locuitori şi o dezvoltare asemnănătoare cu marile centre din zona Golfului Persic. Ammanul prezintă şi obiective istorice, precum Citadela, amfiteatrul roman sau Moscheea Regele Hussein, care datează din perioada umayadă, de acum 1.300 de ani. Tot pe teritoriul Iordaniei se găsesc, conform tradiţiei iudaice, locul unde Iacob a capturat îngerul lui Dumnezeu, locul unde Sfântul Ilie a fost luat la cer într-un car de foc, locul unde soţia lui Lot a fost transformată în stană de piatră după ce s-a întors şi a văzut cum Yahwe distrugea Sodoma şi Gomora sau muntele pe vârful căruia este îngropat profetul Aaron, fratele lui Moise. De altfel, legendele arată că inclusiv Moise este înmormântat pe Muntele Nebo, tot din Iordania, în vârful acestuia aflându-se o catedrală catolică acum. Cât despre Moise, la intrarea în oraşul Petra se află şi acum „Izvorul lui Moise“. Conform povestirilor biblice, aici a dat, acum mai bine de 3.200 de ani, Moise cu toiagul în piatră şi a tâşnit un izvor pentru a astâmpăra setea poporului israelit care tocmai fugise din captivitatea egipteană. În privinţa creştinismului, pe partea iordaniană a râului Iordan se află şi Betania, locul unde Iisus a fost botezat de către Ioan Botezătorul. Iniţial se credea că locul botezului se află în Israel, dar noi descoperiri arheologice au infirmat această ipoteză, pe partea iordaniană fiind găsit chiar locul în sine, lângă o biserică din perioada bizantină. De asemenea, în apropiere de Muntele Nebo se află oraşul Madaba – capitala mondială a mozaicurilor. Acestea pot fi admirate în toată splendoarea lor în Biserica bizantină Sfântul Gheroghe, care are peste 1.500 de ani vechime.
Petra, una dintre cele şapte Minuni ale Lumii Dar pe lângă turismul religios, Iordania oferă multe alte lucruri de văzut. În primul rând este vorba de cetatea antică Petra, sculptată într-un canion. Aceasta a fost capitala nabateenilor şi a fost cucerită de romani în anul 106, acelaşi an în care a căzut şi Dacia lui Decebal. Petra era o cetate importantă pe rutele comerciale din Orient, situată într-un canion, astfel că nabateenii au construit o fortăreaţă aproape de necucerit. Dar romanii au reuşit acest lucru folosind o altă armă: tăind aprovizionarea cu apă. Iar în deşert apa este vitală. Tezaurul din Petra este atât de celebru încât apare în nenumărate vederi şi timbre din întreaga lume. Cetatea a fost părăsită în secolul al VII-lea, după o serie de cutremure devastatoare şi a rămas necunoscută până în 1812, când elveţianul Johann Ludwig Burckhardt a redescoperit-o. Petra a intrat în patrimoniul UNESCO în anul 1985, iar în anul 2007 a fost selectată pentru a intra în clasamentul noilor Minuni ale Lumii. Petra atrage anual sute de mii de turişti datorită arhitecturii sale unice. The Telegraph raporta în luna martie, însă, că numărul turiştilor a scăzut de la 800.000 în anul 2010 la 400.000 în 2014 din cauza problemelor din Siria şi Irak. Jerash riva

lizează cu Palmyra Dacă Petra a intrat în patrimoniul UNESCO, anticul oraş Jerash nu a avut acest noroc. Jerash a fost fondat de către Alexandru cel Mare, dar a cunoscut perioada de glorie în timpul Imperiului roman, fiind unul dintre cele mai bine conservate oraşe romane. Jerash este spectaculos prin colonadele sale şi este asemănător cu Palmyra, din Siria. Nu poate fi inclus, însă, în patrimoniul UNESCO deoarece o stradă taie în două vechiul sit arheologic. Numele antic al oraşului era Gerasa. Poarta de intrare a fost construită de către împăratul roman Hadrian, iar oraşul impresionează prin prin templele şi amfiteatrele sale. În Jerash exista chiar şi un hipodrom. Oraşul nu este decât parţial excavat, strângându-se fonduri pentru a putea fi făcute săpături şi mai departe. Amfiteatrele din oraş sunt folosite şi acum pentru diverse concerte sau la sărbători.
Turism la Marea Moartă şi Marea Roşie Nu oricine este interesat, însă, de turismul religios sau despre oraşele istorice. Pentru aceştia Iordania oferă alte posibilităţi: Marea Moartă – cel mai adânc loc de pe Pământ, situat la 424 de metri sub nivelul oceanului planetar şi portul Aqaba, de la Marea Roşie, unde hotelurile rivalizează cu cele din Emiratele Arabe Unite. În Marea Moartă salinitatea este atât de mare, de 34%, încât pluteşti în apă fără faci nimic. Nămolul şi mineralele de la Marea Moartă au mai multe beneficii terapeutice şi sunt cunoscute în toată lumea. Nu sunt, însă, deloc ieftine. Aici ar exista 21 de minerale rare, din care 16 se găsesc exclusiv în această zonă. Baia în Marea Roşie este interzisă după apusul soarelui, fiind loc de graniţă. În piscinele hotelurilor, distracţia poate continua, însă şi după căderea întunericului. Aqaba este principalul loc de relaxare al iordanienilor şi singurul port al Iordaniei, fiind situat la Marea Roşie. Din Aqaba se văd patru ţări: Iordania, Israelul – peste golf aflându-se oraşul Eilat, Egiptul – în continuarea ţărmului dincolo de Israel, iar pe partea opusă se află Arabia Saudită. Atenţie, însă, la temperaturi: atât la Marea Moartă, cât şi în Aqaba, temperaturile ajung la 45 de grade Celsius. Deşertul ascunde şi el minuni, precum deşertul roz de la Wadi Rum, unde doritorii pot avea parte de safari şi pot petrece o noapte alături de beduini. De asemenea, se pot vizita locurile unde colonelul „Lawrence al Arabiei“ a luptat în revolta arabă împotriva Imperiului Otoman din 1916-1918. Ce trebuie ştiut înainte de a pleca în Iordania În primul rând, trebuie ştiut că moneda locală, dinarul iordanian, este mult mai puternică decât euro sau dolarul, fiind 1,5 dolari. Cursul dinarului este fix şi

şi e legat de moneda americană încă din anii ’80. De asemenea, în buna tradiţie orientală, aproape totul se poate negocia. Călătoria cu avionul durează trei ore, iar un charter va fi introdus de la finele lunii august. O călătorie care să bifeze câte o zi în Amman, Petra, Aqaba, Marea Moartă şi Wadi Rum costă în jur de o mie de dolari.

SURSA: adevarul.ro                              AUTOR: Mihaela Dobrescu
 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: