Cele 5 etape ale iubirii şi cum ne afectează ele viaţa

28 februarie 2022, ora 00:05, in categoria Diverse

Pentru fiecare dintre noi, dragostea este o experienţă personală, diferită, dar există anumite etape ale relaţiei, prin care trecem cu toţii.

O echipă de psihologi, coordonaţi de Linda Linda Papadopoulos, a rugat mai mulţi voluntari să completeze un test prin care să arate care sunt adevăratele lor sentimente pentru partener.

Pentru a afla cât de mult este influenţată viaţa unei persoane de acest sentiment, cercetătorii i-au întrebat pe voluntari detalii despre stilul lor de viaţă şi despre comportament.

Astfel, psihologii au stabilit 5 etape distincte într-o relaţie. Fiecare etapă poate fi retrăită pe măsură ce relaţia evoluează.

1. Prima etapă, numită „fluturaşi”, după senzaţia de „fluturaşi în stomac” care apare la primele întâlniri, este dominată de atracţie sexuală şi mândria de a fi cu persoana dragă. Multe persoane slăbesc în această etapă (30% dintre cei chestionaţi) şi nu prea mai sunt productivi la muncă.

Tot în această perioadă corpul nostru secretă o cantitate mai mare de hormoni sexuali – estrogen şi testosteron. De aceea apare şi o creştere a libidoului, raportată în 56% din cazuri.

Multe persoane sunt aşa de îndrăgostite şi de pornite să facă sex încât uneori uită chiar să mănânce, spune Linda Papadopoulos.

2. Etapa a doua este construirea relaţiei, un fel de „lună de miere”. Acum partenerii învăţa mai multe unul despre altul, iar corpul începe să secrete anumite substanţe numite monoamine, care duc la creşterea ritmului cardiac şi la o senzaţie de bucurie, de plăcere. Efectele sunt similare celor produse de droguri.

Partenerii se gândesc mereu la relaţia lor şi apare un sentiment care poate fi descris drept „anxietate fericită”.

În această perioadă 44% dintre persoane au declarat că au insomnii şi 29% că nu se mai pot concentra la alte activităţi.

3. Etapa a treia este asimilarea. Este momentul în care partenerii se gândesc la viitorul relaţiei lor, încep să-şi pună întrebări, ceea ce duce la o creştere a nivelului de stres. Practic, partenerul începe să fie asimilat în propria viaţă.

4. În a patra etapă are loc unul din cele mai importamte momente: sinceritatea, deschiderea faţă de partener. Acum fiecare îşi arată adevărata personalitate, lucru care va duce din nou la stres şi la anxietate.

Aproximativ 15% dintre voluntari s-au simţit vulnerabili în acest moment, pentru că nu se mai ascundeau, nu mai lăsau impresia că totul este bine, ci spuneau adevărul.

Dacă până acum relaţia însemna numai fericire şi plăcere, din momentul în care devine mai serioasă apare îndoiala, grija.

5. Ultima etapă este stabilitatea. Dacă un cuplu reuşeşte că treacă prin caruselul de emoţii al primelor etape, acum se va putea bucura de încredere şi intimitate.

Apare din nou sentimentul de fericire, iar ataşamentul dintre cei doi este cimentat de un hormon puternic, produs de obicei în timpul orgasmului, vasopresina. Şi oxitocina are un rol important – adânceşte ataşamentul dintre parteneri.

Sursa: descopera

Redactor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: