CEC Bank sau Eximbank va deveni banca de dezvoltare

28 septembrie 2014, ora 07:00, in categoria Stiri

 

Una din cele doua banci de stat CEC Bank sau Eximbank va deveni banca de dezvoltare care sa fie partener al statului in ceea ce priveste asigurarea finantarii pentru proiecte europene, dar si pentru economie, spune ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (foto).


Ministrul Fondurilor Europene a declarat, vineri, la Suceava, la o intalnire cu primarii din judet, ca problema asigurarii cofinantarii pentru proiectele derulate de autoritatile locale este importanta pentru atragerea de fonduri europene.

“E foarte bine ca avem bani europeni, dar problema este ca dumneavoastra sa aveti la dispozitie si ceea ce aveti de pus dumneavoastra. Adica sa identificam acele zone sau cai de a depune si partea de cofinantare. Aici deja am avut discutii la BNR si Ministerul de Finante, iar ideea e agreata la nivel de prim-ministru de a avea o banca de dezvoltare. Una din cele doua banci de stat, CEC sau Eximbank, sa devina banca de dezvoltare. O astfel de banca creata in acest fel poate fi folosita in mod direct de stat ca partener in ceea ce inseamna fonduri europene si in economie in general”, a afirmat Teodorovici, citat de Mediafax.

Cu o cota de piata de peste 7%, CEC Bank se plaseaza pe pozitia a cincea in sistemul bancar, intre Raiffeisen Bank (pozitia a patra) si UniCredit Tiriac Bank (pozitia a sasea). Banca s-a mutat treptat dinspre finantarea exclusiva a segementuui de populatie catre credite catre intreprinderi mici si mijlocii si imprumuturi acordate municipalitatilor. De asemenea, CEC bank are un portofoliu semnificativ de titluri de stat.
Eximbank este o institutie cu regim special, actionand atat in numele statului, pentru emisiune de garantii, cat si in nume propriu prin creditarea companiilor.

 

SURSA:http://www.wall-street.ro                                   AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: