Ceaiul de Albastrele

17 decembrie 2020, ora 10:00, in categoria Diverse, MIHAELA DOBRESCU, Sanatate

 

Albastrelele sunt plante erbacee din familia compozitelor, inalte de pana la un metru – inaltimea lor fiind, in mod obisnuit, de 50-60 cm. La maturitate se dezvolta capitule cu flori in nuante de albastru-violet, purpurii, roze si chiar albe – mai exact spus niste maciulii care sunt asemenea unei explozii de petale, ce se pot inchide seara si deschide dimineata. Albastrelele smaltuiesc fanetele, lanurile de grau si secara, taluzurile drumurilor. Infloresc din iunie si pana in septembrie. In mod obisnuit, de la albastrele se recolteaza infolorescenta (sau chiar numai petalele), dar poate fi utilizata si planta intreaga.

 

Intrebuintari medicinale

Albastrelele se folosesc, in principal, in tratamente privind iritatiile oculare, adica in conjunctivite si inflamatii ale pleoapelor. Preparatele albastrelelor se folosesc si ca diuretic.
Actioneaza, cu bune rezultate, si impotriva diareii, a reumatismului, a afectiunilor renale sau ale vezicii urinare. O aplicatie cu albastrele poate readuce si pofta de mancare.
Potrivit specialistilor, produsul terapeutic pe baza de albastrele actioneaza pe trei directii: calmant, diuretic, astringent. Celelalte efecte in plan terapeutic se obtin, sau se potenteaza, in combinatie cu alte plante medicinale.

Indicatii terapeutice

  • Uz intern: afectiuni renale, vezicale, litiaza biliara, guta, bronsite, stari febrile, homeopatii
  • Uz extern: eczeme zemuinde, ulceratii cutanate, orjelet, xeroza cutanata, ihtioza, conjunctivite

Mod de folosire

  • Uz intern: se oparesc o lingurita si jumatate de flori cu un pahar cu apa clocotita si se lasa acoperite 20 de minute. Apoi se strecoara si se bea. In cazul afectiunilor renale si vezicale, se bea cate un sfert de ceai cu 20 de minute inainte de mesele principale
  • Uz extern: cataplasma, in comprese odihnitoare pentru ochi

 

SURSA:ceai.info                                                                   AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: