Cea mai simpla reteta de paine facuta acasa. Nu are nevoie de framantare
8 ianuarie 2015, ora 08:30, in categoria Bucataria traditionala romaneasca
Ingrediente (pentru 1 paine de aprox.600g):
- 375g faina alba (plus extra pentru a presarat pe blat)
- 380ml apa
- ¼ lingurita drojdie uscata
- 1 si ¼ lingurita sare
- malai (optional)
Mod de preparare:
Amesteca, intr-un bol mare, faina, sarea si drojdia. Adauga 380ml apa si amesteca pana cand se omogenizeaza. Aluatul va parea lipicios si fara forma. Acopera bolul cu o folie de plastic si lasa-l sa dospeasca timp de 12 pana la 18 ore, la 21C (temperatura camerei).
Aluatul este gata pentru urmatoarea etapa atunci cand suprafata este acoperita de bule mici de aer.
Presara faina pe blatul de lucru si scoate aluatul. Presara faina si pe el si impatureste-l de 2-3 ori. Acopera-l cu folie de plastic si lasa-l asa 15 minute.
Pudreaza-ti mainile cu faina si formeaza o bila din aluat. Pudreaza cu faina din blesug si un prosop de bucatarie si aseaza pe el aluatul. Presara deasupra lui faina sau malai. Acopera-l cu un alt prosop si lasa-l sa dospesca 2 ore pana cand isi va dubla volumul.
Cu o jumatate de ora inainte ca aluatul sa fie gata, incinge cuptorul la 230C. Aseaza in el si un ceau sau oala din fonta.
Aseaza aluatul in recipientul incalzit si coace-l acoperit cu un capac timp de 30 minute.
Ia capacul si mai lasa painea in cuptor alte 15-30 minute pana cand se rumeneste.
SURSA:www.nytimes.com AUTOR: Mihaela Dobrescu