Ce profesie ţi se potriveşte?
28 aprilie 2017, ora 09:22, in categoria Profesia ta
“Majoritatea oamenilor irosesc mai mult timp şi mai multă energie încercând să evite o problemă decât dacă ar încerca să o rezolve” - Henry Ford
Astronaut? Prezentatoare TV? Pictor? Agronom? Coafeză? Avocat? Medic?
Probabil eşti nehotărât şi nu ştii în ce domeniu te-ai descurca cel mai bine.
Toţi adulţii au visat atunci când erau copii ce meserie vor avea când vor fi mari. Ce profesie vor alege atunci când vor devenii adulţi? Mulţi dintre copii se visează poliţişti , medici, avocaţi, sau diferite alte profesii pe care părinţii lor le practică sau au visat , la rândul lor să le practice cândva.
Cândva , un copil privea cerul brăzdat de dara lăsată de reactorul unui avion şi-a exclamat cu voce tare: ,,Când voi fi mare mă voi face şofer de avion!”
Pentru unii dintre copii de ieri, azi visele s-au realizat : au devenit medicii de renume, avocaţi de renume, ingineri, profesii sau alte meserii pe care le-au urmat după ce au terminat facultatea sau liceul, iar pentru alţii a fost doar un vis neîmplinit de copil, deoarece viaţa sau destinul i-au dus pe cărări nebănuite, au terminat o şcoală profesională, s-au angajat pe unde au reuşit , unde muncesc ca să trăiască , să-şi întreţină familia .
Cum alegi profesia care ţi se potriveşte?
Piaţa joburilor s-a transformat. Oferta de locuri de muncă s-a diminuat semnificativ, iar numărul de opţiuni viabile pe care le poţi lua în considerare în alegerea unei cariere s-a redus. În această situaţie este indicat să găseşti compromisul ideal între dorinţele personale şi presiunea de a te angaja rapid pornind de la un set clar de criterii.
Criteriile de alegere a carierei
Când vine vorba de alegerea carierei care ţi se potriveşte, cel mai important este că din multitudinea de criterii pe care le poţi folosi, să le alegi pe cele care contează cel mai mult. În continuare vei descoperi trei criterii care sunt universal relevante.
Ce contează cel mai mult în procesul de angajare?
Atunci când ai ambiţii profesionale înalte, procesul de angajare este o provocare. Pentru că ţinteşti sus şi vrei să obţii din start jobul cel mai bun pe care în mod realist îl poţi obţine. În perioada de criză, lucrurile se complică: mai puţine joburi, mai multă competiţie pe ele.
Vestea bună este că şi pe perioada de criză, angajarea cu succes ca proaspăt absolvent este o ţintă realistă, însă acum, chiar ai nevoie să tragi de tine. Sunt câteva principii pe care este important să le aplici în procesul de angajare, care au valoare pe timp de criză mai mult decât oricând.
Pentru a ajunge la destinaţia dorită, trebuie să cunoşti precis coordonatele locului în care te afli. Dacă ele sunt confuze, nici măcar cu harta în mâna nu vei găsi drumul. Mecanismul este similar în cazul dezvoltării unei cariere de succes: nu o poţi realiza fără să te cunoşti foarte bine, fără să ştii de unde pleci la drum şi care este “bagajul” pe care-l iei cu tine.
Autor: Patrana Flavia