Ce poţi să mănânci pentru a te proteja de radiaţii şi de îmbătrânire?

21 ianuarie 2018, ora 13:00, in categoria Maria Dumitrache, Sanatate

Mulţi nutriţionişti îşi încurajează pacienţii să consume fructe de pădure care aduc o multitudine de beneficii sănătăţii. Până acum, nenumărate studii au demonstrat că fructele de pădure protejează împotriva inflamaţiilor, în timp ce altele au evidenţiat că aceste alimente pot îmbunătăţi comportamentul şi funcţiile cognitive, cel puţin în rândul şobolanilor tineri.

Pentru a evolua efectele consumului de fructe de pădure asupra funcţiilor cerebrale şi mai ales asupra capacităţii creierului de a elimina acumulările toxice, cercetătorii de la Human Nutrition Research Center, din cadrul Universităţilor Tufts şi Maryland Baltimore County au hrănit şobolani cu o dietă bazată pe fructe de pădure timp de 2 luni iar apoi au analizat creierele creaturilor după o iradiere ce imita modelul de îmbătrânire accelerată.

Toţi şobolanii din studiu au fost hrăniţi cu fructe de pădure înainte de a fi supuşi radiaţiilor, iar ulterior au fost divizaţi în două grupuri: unul evaluat după 36 de ore de la radiaţii şi un altul analizat la 30 de zile după radiaţii.

„După 30 de zile de dietă bazată pe fructe de pădure, şoarecii au experimentat un grad semnificativ de protecţie împotriva radiaţiilor, comparativ cu grupul de control. Am observat beneficii semnificative aduse de dieta şi credem că ele se datorează fitonutrienţilor”, a declarat specialistul Shibu Poulose.

Cercetătorii au analizat schimbările neurochimice din creier, concentrându-se asupra autofagiei, care poate avea rol în reglarea sinapselor, degradarea şi reciclarea componentelor celulare. „Majoritatea bolilor de la nivelul creierului, precum Alzheimer şi Parkinson au un nivel crescut de proteine toxice. Fructele de pădure par să promoveze autofagia, mecanismul de curăţare natural al creierului, reducând acumularea de toxine”, a adăugat Poulose.

În prezent, oamenii de ştiinţă realizează un studiu pe subiecţi umani cu vârste cuprinse între 60 şi 75 de ani.

„Avem multe experimente realizate pe animale care sugerează că aceşti compuşi protejează creierul îmbătrânit şi vindecă unele deficienţe de comportament. Sperm că aceste lucruri se vor observa şi în studiile pe oameni”, a declarat Barbara Shukitt-Hale, coordonatorul studiului realizat pe subiecţi umani.

Alte studii realizate pe fructele de pădure au demonstrat că cel puţin trei porţii de afine şi căpşune pe săptămână poate reduce cu o treime riscul femeilor de a suferi de atacuri de inimă.

Sursa:
descopera.ro

Autor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: