Cauze şi simptome ale stresului: 10 motive surprinzătoare
24 aprilie 2021, ora 17:00, in categoria Sanatate, Sfaturi utile
Nu te poti odihni noaptea, ai probleme digestive si dermatologice, stari de anxietate si apetitul tau a luat-o razna? Probabil ca suferi de afectiunea cel mai des intalnita in zilele noastre: stresul. Desigur ca oboseala, lista de responsabilitati zilnice si grijile isi pot pune amprenta asupra psihicului tau, transformandu-se in adevarate cauze ale stresului, insa noi te asiguram ca exista si alte motive pentru starea ta, unele la care probabil ca nici nu te-ai fi gandit.
2. Daca in jurul tau nu ai persoane stresate, insa esti genul de persoana care nu poate trai fara sa isi verifice conturile pe care le are pe retelele sociale, atunci cu siguranta acolo vei gasi cel putin un factor declansator al stresului. Este suficient ca unul dintre prietenii tai sa posteze periodic un status in care isi exprima regretul sau nemultumirea pentru ca tu sa ajungi sa te intrebi daca nu cumva ti se poate intampla si tie ceva neplacut.
3. Educatia primita in familie poate reprezenta si ea un factor de stres. Impunandu-ti-se o serie de principii pe care trebuie sa le respecti, unele care nu tin de ceea ce inseamna a fi o persoana civilizata sau politicoasa, incepi sa te simti constransa sa le urmezi ca atare. Odata ajunsa la varsta adulta, pe de-o parte, te vei simti obligata sa respecti regulile respective, iar pe de alta, vei dori sa te bucuri de libertatea de a alege. Asadar, stresul este la un pas distanta.
4. Ciocolata neagra este delicioasa si are beneficii pentru organism, insa, in cazul in care ai o sensibilitate la cofeina, este posibil ca si o cantitate mica din acest desert sa iti induca o stare de anxietate.
5. Ca si in cazul ciocolatei, ceaiul verde, care este plin de antioxidanti, poate deveni dusmanul tau, daca il consumi in cantitati prea mari sau la ore nepotrivite (seara).
6. Chiar daca probabil ca pana acum nu te-ai gandit, asteptarile pe care le ai de la tine insati, de la cei din jur si de la situatiile care se ivesc in viata de zi cu zi pot conduce la agravarea simptomelor stresului. Desigur ca trebuie sa ai obiective si dorinte, insa cel mai bine ar fi sa ai o atitudine realista si sa iei totul pas cu pas.
7. Multitaskingul nu este o solutie buna, desi poate ca iti doresti sa fii eficienta atat acasa, cat si la locul de munca. Suprasolicitandu-ti organismul nu faci altceva decat sa te stresezi inutil si, in cele din urma, vei vedea ca nu vei obtine cele mai bune rezultate. In plus, risti sa te imbolnavesti grav, stresul stand la baza multor afectiuni autoimune.
8. Stiai ca obsesia de a manca sanatos poarta denumirea de ortorexie? Conform cercetarilor efectuate de nutritionisti, dietele sanatoase, care sunt de obicei mai sarace in carbohidrati, duc la cresterea nivelului de stres. Asadar, fereste-te de extreme cand vine vorba de meniul tau zilnic!
9. Oricat de riguros ti-ai planifica ceea ce ai de facut, niciodata nu vei reusi sa faci totul ca la carte. Incertitudinile care te urmaresc zilnic in privinta aceasta nu fac decat sa agraveze simptomele stresului. De aceea, este bine sa incerci sa te bucuri de fiecare moment al vietii tale, pentru ca, in caz contrar, poti rata ocazii unice.
10. Probabil ca pana acum nu ti-ar fi trecut prin minte faptul ca o persoana cu studii superioare poate fi mai stresata decat una cu studii medii. Adevarul este ca, in cazul celei dintai, situatia poate deveni mai dificila si mai solicitanta pe masura ce se evolueaza din punct de vedere profesional, responsabilitatile crescand. Cu siguranta nu este cea mai buna alegere sa renunti la studii in ideea ca ai prea stresata apoi, insa este bine sa iei in calcul toti factorii atunci cand aplici un CV, intrebandu-te daca vei putea sa faci fata tensiunilor.
Asadar, simptomele stresului pot fi declansate si agravate de o multime de factori, unii dintre care probabil ca ti se par neobisnuiti, insa daca vei face o autoanaliza, probabil ca vei descoperi ca si in cazul tau se aplica cel putin trei dintre acestia.
SURSA: .divahair.ro AUTOR: Mihaela D obrescu