Cate zile libere vor avea romanii in 2015. Lista sarbatorilor legale

12 martie 2015, ora 10:30, in categoria Sociale, Stiri

Cate zile libere vor avea romanii in 2015. Lista sarbatorilor legale

In 2015, bugetarii vor avea parte de 13 zile declarate libere prin Codul Muncii, o parte dintre ele ca sarbatori legale, insa doar 8 zile sunt in timpul saptamanii, celelalte 5 fiind zile de weekend.

Cele cinci zille care vor fi in weekend sunt: Ziua Unirii Principatelor Romane, 24 ianuarie, Pastele si Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului si a doua zi de Craciun.Calendarul celor 13 zile libere:

1 ianuarie, 2 ianuarie (Anul Nou) 

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane)     

12 aprilie, 13 aprilie (Pastele)     

1 mai (Ziua Muncii)     

31 mai, 1 iunie (Rusalii)     

15 august (Adormirea Maicii Domnului)     

30 noiembrie (Sfantul Andrei)     

1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei)     

25 decembrie, 26 decembrie (Craciunul) 

Codul Muncii prevede ca, prin hotarare a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele declarate sarbatori legale trebuie sa beneficieze de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, ei trebuie sa primeasca, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, un spor la salariul de baza, ce nu poate fi mai mic de suta la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Sursa : Incont.ro
 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: