Caminul Cultural Ogretin neglijat de autoritati!(articol publicat in 02.09.2013)

15 ianuarie 2019, ora 10:00, in categoria Actiuni / Articole / Creatii, Caminul Cultural Ogretin, Ninel Stama, Sociale, Stiri / evenimente locale

(02.09.2013)Dragii noştri concetăţeni,

Nu vă spunem un secret… Comuna noastră nu mai este administrată de Primăria Drajna… cei aleşi şi cei învinşi la alegerile locale, coloraţi diferit , nu doresc să schimbe nimic în favoarea cetăţeanului. Este doar o luptă a intereselor private, disperaţi de teama verificării modului în care a fost şi este investit/cheltuit banul public.

Aceste persoane, culmea, au fost şi sunt plătite lunar pentru dezastru şi dezinteres.Acest lucru nu se întâmplă nicăieri în lumea civilizată. Din respect pentru fiecare cetăţean al comunei, “Renaşterea Ogretinului” îşi asumă responsabilitatea şi este pregătită  să lupte pentru a vă comunica adevărul , în mai multe episoade, prin serialul

“VĂ BATEŢI JOC DE NOI!”

Am decis pentru astăzi să vă prezentăm episodul :

“CĂMINUL CULTURAL OGRETIN PĂRĂSIT DE AUTORITĂŢI”

Nu am găsit nicăieri o plăcuţă comemorativă, dar am aflat că, în anii ’60 , un om cu suflet nobil şi cu dragoste faţă de oameni, faţă de Ogretin, COMIŞEL  JEAN VALERIU, un nume ce trebuie veşnic pomenit , a donat o suprafaţă de teren  amplasată în centrul localităţii Ogretin , lângă şcoală , pentru a se construi Căminul Cultural Ogretin. Investiţia, o capodoperă( având inclusiv lojă) , a fost realizată cu dragoste de localnici, prin donaţii  şi prin muncă voluntară !!!

Îşi aminteşte cu lacrimi în ochi mama mea, de fiecare meseriaş, de fiecare salahor… munceau zi de zi, cărând cu targa mortarul, pe schele până sus, niste adevăraţi “Meşteri Manole“. Majoritatea dintre ei şi-au luat de mult zborul spre nefiinţă, s-au înălţat la cer, lăsând în Ogretin acest simbol al dragostei faţă de oameni, faţă de muncă ,”o catedrală culturală” pentru copiii, nepoţii, strănepoţii şi strănepoţii strănepoţilor lor…

Îmi  amintesc cu emoţie când alături de învăţătorul meu, mergeam aici să văd şi să împrumut cărţi de la bibliotecă . Când am păşit  prima data în Biblioteca din Căminul Cultural Ogretin , am crezut că noi  avem cele mai multe cărţi din lume, că suntem cea mai bogată comunitate…

Tot aici am văzut primele filme din viaţa mea… primul film istoric , primul film indian de dragoste, prima comedie… aici se adunau sătenii să vadă o piesă de teatru sau un spectacol artistic . Pe scena Căminului Cultural  Ogretin am recitat , am cântat  şi am dansat pentru prima dată în faţa unui public, şi tot aici părinţii şi bunicii mei m-au privit 8 ani la rând cum primeam,  la sfârşit de an , diploma şi premii, purtând pe cap cele mai minunate coroniţe făcute de mama mea, din cele mai frumoase flori naturale din zonă. Tot pe această scenă mă urcam pentru prima dată ca student cu formaţia ”Melodic ‘80” , o trupă formată de noi (Marian, Marin, Nonu şi eu- o formatie de amatori cu chitara solo, chitara armonie , chitara bas şi percuţie) şi tot aici, la Căminul Cultural Ogretin am trăit şi bucuria mesei festive de după cununia  religioasă.

Emoţia mea este cu atât mai mare, cu cat, conştient fiind, că amintirile mele sunt de fapt amintirile generatiei noastre, ale fiecărui locuitor din Ogretin, Poiana Mierlei şi Cătun. Tresar emoţionat de fiecare dată când revăd un coleg, un consătean , un profesor sau preotul. Preotul Răzvan a fost singura persoană lăsată de Dumnezeu să ne boteze copiii, să ne sfinţească cununiile, să ne îngroape morţii, să ne pomenească strămoşii, să ne cinstească eroii, să ne încurajeze spiritual , cu  iniţiative parcă de primar în cele 3 sate şi împreună cu soţia sa, au reuşit să pună seminţe sfinte pentru Renaşterea Ogretinului.Merita Ogretinul sa aiba refacuta si biserica veche, acest edificiu cultural-religios sprijinit financiar in secolul trecut de Nicolae Iorga, merita astazi  un proiect rapid pe fonduri europene.

De peste 10 ani, Căminul Cultural Ogretin este o clădire părăsită…generaţii întregi de elevi care au învăţat şi învaţă la Şcoala de peste drum,  au simţit în fiecare zi, privind această clădire, durerea părinţilor , bunicilor  şi dascălilor lor,  legată de nepăsarea autorităţilor. Câte acţiuni , iniţiative , câte talente din comună nu ar fi putut evolua pe scena Căminului Cultural Ogretin…dar , ” iniţiativa “ aşa zisului Director Cămin Cultural  din Primărie ( la care Cămin Cultural este Director??? … cel dîn Ogretin este părăsit, la Drajna de Sus a fost demolat…), a fost aceea de a duce şi băncuţele căminului nostru la fier vechi, fără să aducă nimic în loc…

Întrebare : Primarul, Primarul  interimar, Viceprimarul sau Consilierii au văzut vreodată în ultimii 10 ani acest simbol al culturii??? De ce nu angajati tineri profesionisti sa scrie proiecte finantate din fonduri europene si va angajati rudele si prietenii in Primaria Drajna???Cu bani europeni, in 5 ani comuna noastra ar putea sa straluceasca!!!Nu cred ca va pasa, după cum arată astăzi Căminul Cultural Ogretin… ei au văzut şi văd altceva…deşi au fost alocate fonduri cu destinaţie precisă, ei văd că sumele de bani(exceptând sponsorizările) cu destinaţie culturală , trebuie să satisfacă, să relaxeze un grup ce nu este străin de Primăria Drajna, ei nu au înţeles că întreaga lume trece prin criză şi că există priorităţi şi urgente ale cetăţenilor. Am crezut că nebunia aceasta a fost doar în mandatele trecute (când Ogretinul probabil nu aparţinea de Drajna, pentru că nu vota corespunzător!) dar rămân uimit când văd şi în 2013 o listă aşa de încărcată a cheltuielilor “culturale” aprobate pentru deplasări în afară comunei şi judeţului: de 2 ori pentru 2 săptămâni pe litoral, pentru deplasări  în localitatea Ştei (jud.Bihor), pentru deplasări la “Festivalul smochinilor” din Turnu Severin sau deplasări în afara ţării…mai urmează şi la Chişcăreni în Republica Moldova…

Cine permite acest jaf financiar când sunt atâtea priorităţi ale comunei ? Fiecare leu este preţios pentru comunitate, nu vă este teamă că veţi plăti scump pentru acest management defectuos, preferenţial?

Cine vă permite să transformaţi actul de cultură în ‘’petreceri ‘’ , desfrâu  sau voturi??? De ce nu invitaţi dumneavoastră pe scena Căminului Cultural din Ogretin pe ceilalţi din ţară şi din afara ţării la Festivalul  Salcâmilor, al Teilor, al Prunilor, al Măceşilor, la Răvăşitul Oilor , Caprelor… ? De ce nu ţineţi Şedinţele cu consilierii în Căminul Cultural Ogretin? Vă este teamă că vă plouă sau că nu aveţi scaune? Sau vă este teamă de un “cutremur” …al sătenilor? Energia acumulată din suferinţă va spulbera nepăsarea… “au făcut copiii noştri dinţi” spunea Tudor Gheorghe în videoclipul ‘’Renaşterea Ogretinului” de pe Youtube.

Avem convingerea că fiecare ales local va rămâne în funcţie numai dacă este credincios , conştient că şi el este trecător prin viaţă şi dacă în adâncul sufletului său , interesul şi decizia pentru fiecare cetăţean din Drajna sunt priorităţi în faţa interesului privat, particular sau de grup.

După alegeri, fiecare consilier trebuie să depună un jurământ sfânt în faţa celor aleşi, să jure că va sluji fiecare cetăţean al comunei în mod egal, indiferent de vârstă, de pregătire , de ocupaţie sau de satul , sau de strada unde locuieşte, să jure că nu va pleca din şedinţe până nu se vor găsi soluţii la problemele cetăţenilor şi că se va afla permanent în mijlocul oamenilor (nu numai în Campania electorală!).

Drajna a fost, este şi va fi  o comună minunată, cu oameni credincioşi, frumoşi şi muncitori, o zonă cu un cadru natural mirific, o comună binecuvântată de Dumnezeu.

 

AUTOR:   NINEL STAMA

Articol publicat in 02.09.2013 si republicat in 15.01.2019

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: