Calendarul agricol al lunii aprilie
4 aprilie 2017, ora 01:00, in categoria Gospodarul, Sertarul cu creatii
1. POMICULTURA
• Se continuă tăierile la pomi şi arbuşti fructiferi până la pornirea în vegetaţie.
• Se execută operaţiunea de strângere şi ardere a ramurilor rezultate în urma tăierilor, a cuiburilor de omizi şi fructe putrezite pentru distrugerea dăunătorilor.
• La măr în prima decadă a lunii se efectuează un tratament cu POLISULFURĂ DE BA+CARBETOX 37 în concentraţie de 0,5% pentru combaterea acarienilor şi defoliatoare. De asemenea, un tratament cu US-RV 92%+ TURDACUPRAL 50, concentraţiei 0,2% pentru combaterea rapânului, făinare şi CHAMPION 50 WP 0,2% pentru ouă defoliatoare. În decada 2 şi 3 se execută un tratament cu ZEAMĂ BORDELEZĂ şi SULF MUIABIL, în concentraţie 0,5% , respectiv,7% pentru combatere rapân, făinare, monilioză.
• La păr în prima decadă a lunii se aplică un tratament cu TURDA CUPRAL(0,3%)-+US-RV(1,5%) pentru rapân, bacterioză, monilioză, pătarea brună a frunzelor, ouă de acarieni. În decada 2-3, un tratament cu TURDACUPRAL 50(0,3%)+SINORATOX R35(0,1%) pentru rapân, bacterioză, monilioză, pătarea brună şi pătarea albă a frunzelor, afide, defoliatoare.
• La prun în decada 1 se execută un tratament US-RV(1,5%)-+TURDACUPRAL 50( 0,2%) pentru monilioză, ciuruirea frunzelor, ouă acarieni, defoliatoare. În decada 3 se aplică un tratament cu TURDACUPRAL 50(0,2%)-¬+METOBEN 70(0,07%)+DEF 25(0.2%) pentru monilioză, pentru pătarea roşie a frunzelor, ciuruirea, deformarea fructelor, bacterioze, rapân, viespele cu fierăstrău, viespea sâmburilor, afide.
2. VITICULTURA
• Se execută plantările la viţa de vie, de asemenea tăierile care se continuă până la pornirea în vegetaţie. Se strâng corzile rezultate în urma tăieri şi se distrug prin ardere.
3. CULTURI DE CÂMP
• Se continuă arătura de primăvară acolo unde este cazul.
• În zona noastră de regulă semănatul porumbului se desfăşoară între 20 aprilie şi 20 mai.
• O altă lucrare recomandată în această lună este greblatul energic la lucernă pentru a favoriza lăstărirea acesteia precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de aeraţie a solului.
4. LEGUMICULTURA
• În zona noastră în această lună se execută plantarea cartofului la o distanţă de 60-70 cm între rânduri şi 20-35 cm pe rând.
• Între 25 aprilie-1 mai se plantează răsadul de tomate şi de castraveţi în câmp descoperit, de asemenea se seamănă morcovul şi sfecla roşie şi se plantează răsadul de ţelină şi varză.
Autor : Ioan Nonu Călinoiu
Salut,blogul tau are informatii clare si utile derpse domeniul online. Te invitam sa iei parte la discutiile din cadrul festivalului ZIUA BLOGGERILOR BUCURESTENI ( eventual sa faci o prezentare a blogului tau). Poti veni si cu idei pentru completarea programului festivalului ZBB. Informatii derpse acest eveniment gasesti pe ZBB-2009.RO. Alexandru Horia -director festival 0744 425 662