Calendarul agricol al lunii iunie

25 iunie 2013, ora 02:31, in categoria Gospodarul

gds.ro

POMICULTURA


În livezi se execută tratamente de combaterea bolilor şi dăunătorilor. Cei care fac aceste tratamente fitosanitare cu pesticide sunt obligaţi să folosească substanţe atestate prin menţiunea “nu sunt toxice pentru albine”, în perioade de timp cât mai scurte ce nu trebuie să depăşească şapte zile consecutive pentru fiecare cultură sau trup de livadă, perioadă ce trebuie comunicată în scris primarilor din raza cărora se află livada pentru a putea fi anunţaţi crescătorii de albine cu cel puţin şapte zile înainte de a începe tratamentele.

 

La măr

Pentru combaterea rapănului, făinării, moniliozei, acarienilor, afidelor şi defolietoarelor, etc.

 

La prun

Se combat monilioza, pătarea roşie a frunzelor, ciuruirea frunzelor, bacterioze, viermele fructelor, afide, acarieni, defoliatoare, rapănul, păduchele din San Jose.

 

Decada I – iunie


La Păr – se combat următoarele boli şi dăunători : rapăn, pătarea brună şi pătarea albă a frunzelor, monilioză, bacterioză, păduchele de San Jose, psilide, afide, defoliatoare, etc.

Decada I – iunie- Ziram 75Pu (0,5%), Wofatox 30 (0,3%)
Decada II– iunie – Captadin 50 Pu (0,250%), Wofatox 30 Pu (0,3%)
Decada III – iunie – Ziram(0,5%), Carbetox(0,5%)

 

La Cireş şi vişin – în decada II – I iunie se aplică un tratament cu Metoben (0,07%), Sinoratox(0,1%) iar în decada a III a se aplică o stropire cu Captadin (0,250%), Wofatox (0, 160%)

La Piersic- în decada I iunie- Ziram (0,2%), Metoben(0,05%), Orafon(0,2%).

În decada II- iunie – se tratează cu Metoben(0,07%), Orafon(0,2%).
Aceleaşi tratamente, în cele două decade se aplică şi la cais.

La coacăz şi murul fără ţepi atât în decada I iunie, II şi III – iunie se aplică un tratament cu Metoben(0,07%), Orafon(0,2%).

Zmeurul se stropeşte în decada iunie II cu Metoben(0,07%), Zocone (0,02%) iar în decada iunie III se aplică un tratament cu Metoben(0,07%).

VITICULTURĂ


În perioada 6-11 iunie în plantaţiile de viţă de vie se aplică un tratament compus din:
Kumus- 3 Kg/ha; Vectra- 0,25l/ha; Micalb – 4 kg/ha; Decis – 0,20l/ha; În perioada 20-25 iunie tratamentul constă în: Kumus- 4 Kg/ha; Vectra- 0,25l/ha; Polpan – 2kg/ha.
De asemenea se execută combaterea buruienilor atât pe rând cât şi pe intervalele dintre rânduri prin lucrări specifice( arat, prăşit).

LEGUMICULTURĂ


Se execută lucrări de combatere a buruienilor, cât şi tratamente de combatere a bolilor ( manăla tomate şi cartofi), dăunători (gândacul din Colorado la cartofi), etc.

CULTURI DE CÂMP


Se execută lucrările de întreţinere la culturile prăşitoare mecanizat sau manual. Combaterea buruienilor se poate face şi prin folosirea ierbicidelor, această metodă, iar atunci când se folosesc substanţe compatibile fiecărei culturi dă rezultate foarte bune.

Autor : Nonu Călinoiu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: