Bunele maniere în era tehnologiei
6 august 2018, ora 20:06, in categoria Diverse, Maria Dumitrache
Regulile generale de conduită sunt, în mare parte, aceleaşi, indiferent de epocă. Totuşi, ce se întâmplă în situaţii specifice ultimelor decenii?
Când au elaborat codul bunelor maniere, predecesorii noştri au luat în calcul aproape toate circumstanţele sociale ale vremii respective. Totuşi, e evident că aceştia nu aveau cum să anticipeze apariţia telefoanelor mobile, a Internetului sau a avioanelor. Astfel, deşi ştim că întotdeauna trebuie să îi deschidem partenerei uşa de la trăsură, încă avem dubii dacă e în regulă sau nu să ne verificăm telefonul mobil când o scoatem la cină. Aşadar, iată câteva dintre regulile de conduită adaptate la societatea modernă. Unele dintre ele nici măcar nu ar trebui consemnate, având în vedere că sunt dictate de un bun simţ elementar, însă cei care le respectă sunt din ce în ce mai puţini, astfel că o scurtă trecere în revistă nu strică.
1. Telefonul mobil
Atunci când eşti la un restaurant sau într-un bar, indiferent că vorbim de o întâlnire de afaceri, o ieşire cu prietenii sau de o cină cu iubita, ar trebui să foloseşti telefonul cât mai puţin posibil, de preferat doar pentru urgenţe (nu, “Salut, Andrei, cât mai e scorul la meci?” nu e o urgenţă). Nu trimite mesaje pe sub masă, nu îţi verifica într-una e-mailul şi, pentru numele a tot ce e sfânt, nu te juca. Par reguli de bun simţ, însă gândeşte-te când a fost ultima oară când ai ieşit în oraş fără să le încalci… Aşa ne gândeam şi noi.
2. E-mail
În legătură cu trimiterea de e-mailuri, regulile de politeţe sunt cât se poate de simple: evită folosirea funcţiei BCC şi NU SCRIE DE PARCĂ AI URLA!
3. Ţigări electronice
E adevărat că vaporii pe care îi expiri nu sunt nici pe departe la fel de dăunători ca fumul de ţigară, însă asta nu înseamnă că eşti liber să îi sufli în faţa tuturor. Aşadar, evită folosirea ţigării electronice în birou sau în mijloacele de transport în comun.
4. Zborul cu avionul
Principalele teme de discuţie în legătură cu normele de comportament în avion se leagă de două aspecte: cine foloseşte cotiera comună şi dacă e ok sau nu să îţi laşi scaunul pe spate atunci când vrei să dormi. Legat de prima parte, lucrurile nu sunt bătute în cuie: ea ar trebui împărţită într-o manieră informală. De exemplu, persoana care citeşte ar trebui să aibă prioritate faţă de cea care urmăreşte un film. Cât despre lăsatul scaunului pe spate, ar fi indicat să eviţi să faci acest lucru, mai ales dacă zborul nu este unul extenuant, ci durează doar două-trei ore.
Sursa: gq.ro
Redactor: Maria Dumitrache