Brokerii deţin trei sferturi din piaţa RCA. EXCLUSIV: Topul brokerilor la finalul lunii septembrie

6 decembrie 2013, ora 20:53, in categoria Asigurari, Financiare

Piaţa de brokeraj în asigurări a încheiat primele trei trimestre ale anului curent cu un volum total de prime brute intermediate de 662 mil. EUR, în creştere cu peste 10% faţă de septembrie 2012. Totodată, ponderea pieţei de brokeraj în totalul pieţei de asigurări s-a majorat până la 47%, după ce, în urmă cu nu mai puţin de cinci ani (septembrie 2008), acelaşi indicator se situa la 30%. Creşterea pieţei de brokeraj în totalul pieţei de asigurări se datorează, pe de o parte, unei deprecieri de circa 22% (sau 400 mil. EUR în valoare absolută) a întregii pieţe de asigurări, respectiv a majorării volumului de intermedieri cu până la 112 mil. EUR din 3T 2008 până în 3T 2013.

 

 

Pentru ianuarie-septembrie a.c., datele centralizate de INSURANCE Profile indica pentru piaţa de brokeraj în asigurări un portofoliu de prime intermediate format în principal din asigurări auto – 75% (din care 46% – RCA,respectiv 29% – CASCO) şi asigurări property – circa 13% din total. Restul portofoliului a fost completat de asigurări de viaţă (3,4%), răspundere civilă generală – 2,4%, credite şi garanţii – 1,5% sau poliţe de pierderi financiare – circa 1%.

Totodată, cifrele comunicate de companiile de brokeraj/asigurări indică faptul că 73% din totalul pieţei de asigurări RCA, respectiv mai bine de 62% din totalul segmentului CASCO, a fost generat de companiile de intermediere în asigurări. În acelaşi timp, brokerii au generat circa 38% din totalul subscrierilor realizate pe linia de asigurări property, 27% din totalul asigurărilor de răspundere civilă, respectiv doar 8 puncte procentuale din segmentul de asigurări de viaţă.

 

În ceea ce priveşte ierarhia companiilor de brokeraj, realizată după criteriul volumului de prime intermediate, comparativ cu primul semestru al anului în curs, la “vârful” clasamentului, aceasta nu a suferit schimbări semnificative. MARSH Broker a încheiat primele trei trimestre cu un volum de prime brute intermediate de circa 41,4 mil. EUR (în creştere cu 8,5% faţă de 3T2012), clasându-se pe prima poziţie. SAFETY Broker a ocupat a doua poziţie – pe fondul unei majorări de peste 58% ale volumului de afaceri, în vreme ce PORSCHE Broker, încheie Top 3 (prime brute intermediate de 25,8 mil. EUR).

Gradul de concentrare al pieţei s-a situat la circa 16% pentru primele trei companii din piaţă, în vreme ce, pentru primele 20 (dintr-un total de 586) acelaşi indicator totalizează peste 45%.

 

Rezultatele preliminare înregistrate de piaţa naţională a asigurărilor aferente perioadei ianuarie-septembrie 2013 le veţi putea citi în premieră în Numărul 4/2013 al INSURANCE Profile, care se va lansa la jumătatea lunii decembrie a.c.

Până atunci, vă invităm să accesaţi www.insuranceprofile.ro, secţiunea INSURANCE PROFILE INTERACTIV – aplicaţia care permite crearea de rapoarte personalizate care conţin rezultatele financiare ale companiilor de asigurări şi brokeraj în asigurări din România (n. red.: doar cele care au furnizat date), structurate şi ierarhizate pe clase de asigurare aferente fiecărui trimestru, începând cu anul 2008 până în prezent.

 
Sursa : www.1asig.ro
Autor: Ninel Stama
 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: