Bancnote de 100 lei, false

28 noiembrie 2014, ora 20:01, in categoria Financiare, Social, Stiri

Un grupaj infracțional a falsificat bancnote de 100 de lei cu care au fost cumpărate diverse mărfuri, printre care aparatură electronică si electrocasnică. Cele mai multe bancnote contrafacute au fost plasate în rândul vânzătorilor de țigări din Complexul Comercial “Dragonul Roșu” din Capitală.

Numeroși comercianți au fost astfel prejudiciați, de un grup format din 20 de persoane, care a acționat în mai multe județe din țară. Afacerea a fost sesizată și sistată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în urma unor cercetări penale efectuate în București, Constanța și Giurgiu.

Potrivit procurorilor DIICOT, indivizii și-au început “cariera” în martie 2014. Aceștia s-au specializat în falsificarea bancnotelor de 100 de lei, pe care au imprimat diferite serii, reușind să imite foarte bine originalul. „Membrii grupului infracţional foloseau ca tehnică de contrafacere a valorilor metoda de imprimare Laser Jet şi Ink Jet, prin utilizarea unor echipamente performante.”

Dintr-un comunicat de presă al DIICOT aflăm că bancnotele contrafăcute erau realizate pe suport de hârtie, fereastra transparentă fiind imitată prin decuparea de pe bancnota contrafăcută a zonei aferente şi aplicarea unei bande adezive tip scotch, pe care sunt imitate caracteristicile grafice ale ferestrei transparente originale”

Din cercetări amănunțite s-a stabilit că banii falși au fost puși în circulație în piețe, în târguri și în magazine mici, atât în București, cât și în alte județe. Pentru aceste fapte penale, 30 de suspecți au fost escortați la sediul DIICOT. Ei sunt acuzați de comiterea infracţiunilor de falsificare de monedă, punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune.

Sursa: Telegraf Online

Redactor: Maria Ștefanian

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: