Azi sărbătorim Ziua Mondială a Radioului! La mulţi ani, prieten drag!

13 februarie 2015, ora 08:30, in categoria Evenimente

UNESCO a decretat ziua de 13 februarie ca Ziua Mondială a Radioului 

Este un prilej să ne gândim ce mai înseamnă astăzi radioul în vieţile noastre. De fapt, mai înseamnă ceva în vieţile noastre din ce în ce mai grăbite şi stresate? Radio continuă să fie o platformă de comunicare pentru publicul său. Miracolul care permite transmiterea sunetelor fără a le altera, fără a le schimba conţinutul este Radioul.

Pentru prima dată în lume, se serbează Ziua mondială a radioului, eveniment care pune în evidenţă importanţa acestui mijloc de difuzare a ştirilor şi a programelor culturale, care şi acum nu a fost eclipsat de alte instrumente ale media.

Existența undelor radio a fost făcută cunoscută publicului larg în special de către Gugliemo Marconi, un inventator italian care activa în Anglia. Fizicianul croat din America Nikola Tesla a contribuit în mod esențial, pe lângă alți câțiva inventatori, la crearea primului aparat radio (precum și la alte multe invenții din domeniul electrotehnicii). El a construit un sistem care putea transmite și primi semnale radio de la o distanță de aproape 3 km. În 1895 a trimis un semnal radio pentru prima dată; în 1907 el a recepționat prima dată un semnal radio din Canada, și anume semnul “x” din Codul Morse.

Primul care a transmis un mesaj vocal prin undele radio a fost Reginald Fessenden în 1900. Nikola Tesla a început în 1900 construcția primei stații de emisie de radio, dar din lipsă de fonduri a abandonat ideea. Totuși el este considerat inventatorul ideii de stații radio cu emisiuni.

Deşi multe genii s-au implicat la rezolvarea părţilor care compun radioul, meritul îi revine lui Marconii care a ştiut să dea o formă aparatului .

Supus unei continue perfecţionări azi radioul reprezintă, din ce în ce mai mult, una din multele funcţii ale unui sistem complet digitalizat. Oamenii, ascultătorii au rămas aceeaşi dornici de informaţii, muzică, poezie ,  iar misiunea celor care pregătesc aceste programe s-a adaptat şi ea nevoilor societăţii.

Radioul rămâne şi mereu va fi prietenul nostru; un mod relaxare şi de voie bună; o importantă sursă de informaţii. În România se emit primele programe  din 1 noiembrie 1928.

Surse:
wikipedia.ro
adevarul.ro

Autor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: