Au scăzut taxele pe muncă: CAS, mai mic cu 5 la sută la angajator

2 octombrie 2014, ora 11:00, in categoria Social, Stiri

 

La 1 octombrie a intrat în vigoare legea care prevede scăderea CAS cu 5 la sută la angajator. Măsura a fost gândită pentru a încuraja crearea de noi locuri de muncă. Însă firmele au mai multe opţiuni. Unele vor face economii, altele pot mări salariile, iar pentru multe companii banii economisiţi vor compensa alte cheltuieli. Un lucru este cert: scăderea presiunii fiscale pe muncă încurajează investiţiile noi.

Scade cu 5 la sută doar cota de contribuţie a angajatorilor, astfel că şansele ca această relaxare fiscală să ducă la creşteri de salarii sunt reduse. Este posibil însă că firmele mari, care depind de forţă de muncă bine calificată, să acorde unele bonusuri, spun specialiştii în fiscalitate.

Unele companii ar putea compensa cheltuielile suplimentare cu alte taxe, sau eventualele pierderi.

Măsura este însă privită cu prudenţă de către mediul de afaceri. Pe de o parte, persistă în memoria oamenilor de afaceri un precedent neplăcut, când CAS a scăzut doar pe hârtie.

Pe de altă parte există temerea că nu vor fi suficienţi bani pentru pensii, ceea ce ar putea duce la majorarea altor taxe. Deocamdată însă toată lumea face socoteli cum împarte economiile.
 

SURSA:www.stiri.com.ro                          AUTOR:Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: