Astenia de primăvară

3 mai 2020, ora 12:30, in categoria Sfaturi utile

Astenia este o slăbire generală a organismului, aceasta traducându-se printr-o stare de oboseală, care poate antrena insuficienţe funcţionale multiple.

Această stare de slăbiciune generalizată apare primăvara, fiind cauzată de schimbările de temperatură şi de lumină în exces. Organismul este epuizat, lipsit de vitalitate şi forţă datorită carenţelor alimentare, deoarece iarna se consumă multe alimente conservate, care au un raport redus de vitamine şi săruri minerale.

Astenia de primăvară ca şi cea de toamnă are următoarele caracteristici:

  •     o stare generală proastă, indispunere, tristeţe permanentă
  •     pierderea interesului chiar şi pentru activităţile care altădată erau o plăcere
  •     iritabilitate, anxietate, depresii, scăderea memoriei
  •     somnolenţă sau insomnie
  •     tulburări ale alimentaţiei
  •     dureri de cap, disconfort, oboseală

Persoanele îngrijorate , stresate, obosite ar trebui să petreacă un timp îndelungat afară şi să practice sport în aerul curat al primăverii. Procedând astfel, se activează serotonina (substanţa corelată cu starea de spirit, diferite medicamente care ajută la prelungirea efectelor ei sunt folosite drept antidepresive), aceasta fiind opusă melatoninei, hormon produs de glanda pineală la întuneric (fiind produsă în cantitate mai mare iarna şi toamna). Astfel de activităţi te vor ajuta să treci peste neplăcutele senzaţii specifice oboselii.

O alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine, evitarea dulciurilor concentrate a zahărului şi a cafelei, alături de un somn odihnitor şi eficient, plus exerciţii fizice regulate sunt măsurile care trebuiesc luate de către persoanele atinse de astenia de primăvară, pentru a-şi recăpăta progresiv energia.

De asemenea, pentru relaxarea organismului sunt indicate băile cu esenţe aromatice şi plante recomandate de fizoterapeut  : cicoarea, coada şoricelului, păpădia, salata şi urzica .

Vă doresc dragi cititori să aveţi o primăvară minunată, fără astenie, plină de satisfacţii şi împliniri!

 

Autor : Alin Feraru

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: