Asigurările obligatorii de locuinţe vor avea o creştere semnificativă în 2014

15 aprilie 2014, ora 00:11, in categoria Asigurari, Financiare

În acest an, va avea loc o creştere semnificativă a subscrierilor de asigurări obligatorii de locuinţe şi o conştientizare mai mare a riscurilor catastrofale, în special a cutremurului, conform lui Adrian MARIN, Responsabil Secţiunea Asigurări de Bunuri şi Proprietăţi, Membru în Comitetul de Direcţie al UNSAR şi CEO, GENERALI România.

Astfel, Adrian MARIN se aşteaptă ca valoarea primelor subscrise de Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) – societatea care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe – să depăşească 100 milioane de lei în acest an, faţă de 60 milioane lei, în 2013.

“Numărul poliţelor PAD ar ajunge la 1,2 – 1,3 milioane la finele acestui an. La un preţ mediu al poliţei PAD de 17,5 – 18 euro şi vânzări de 1,2 – 1,3 milioane de poliţe, anticipez că vânzările PAID România vor depăşi în acest an 100 milioane de lei”, a declarat oficialul UNSAR la un eveniment dedicat jurnaliştilor organizat de asociaţie.

Totodată, Adrian MARIN consideră că acest avans este influenţat de modificarea legislativă care obligă toţi asiguratorii să emită poliţe facultative pentru riscuri catastrofale numai pentru partea din suma asigurată ce depăşeşte suma asigurată obligatoriu prin poliţa PAD, care se ridică la 10.000, respectiv 20.000 euro. Practic, poliţele facultative similare PAD încheiate anterior de alţi asiguratori vor fi încheiate de PAID România.

MARIN a subliniat că toate poliţele facultative se fac dublate de PAD (asigurarea obligatorie a locuinţei).

În anul 2013, valoarea primelor brute subscrise aferente asigurărilor pentru locuinţe a fost de 629 milioane lei, în creştere cu 7% faţă de anul anterior. Din total, asigurările facultative au reprezentat 569 milioane lei (+1%), iar asigurările obligatorii (PAD) – 60 milioane lei (+149%).

Gradul de penetrare este de aproximativ 45% (40% facultative şi 9% obligatorii însă multe locuinţe au atât asigurare facultative, cât şi obligatorie).

În paralel, Adrian MARIN se aşteaptă la o scădere uşoară a asigurărilor facultative de locuinţe în anul 2014. El a arătat că prima medie pe asigurări facultative, a scăzut substanţial începând cu 2011.

Astfel, prima medie pe asigurările facultative a fost anul trecut de 169 lei (cu 35% mai mică faţă de 2009), după ce, în 2012, a fost de 170 lei, în 2011 – 145 lei, în 2010 – 219 lei, în 2009 – 261 lei.

Conform lui Adrian MARIN, un rol esenţial în reducerea primelor l-au avut chiar asigurările obligatorii. “În primul rând, am trecut de perioada în care toată lumea îşi luăa credite şi suma asigurată a clădirilor era alta. Apoi, odată cu intrarea în vigoare a poliţei obligatorii, anumiţi competitori s-au apropiat foarte mult de PAD ca produse şi au vândut riscuri suplimentare ca să facă volume. Dacă pot fi susţinute acest volume depinde însă de programele de reasigurare şi capitalizarea fiecărei companii. Nu vorbim de o frecvenţă foarte mare, cum este cazul la  RCA. Însă, când riscurile catastrofale asigurate se produc, fac regulile jocului. Atunci putem să vedem dacă, cine şi câţi asiguratori şi-au asumat răspunderea îşi şi respecta promisiunea”, a subliniat acesta.

Toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia poliţe PAD, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor). Poliţa costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A, pentru o sumă asigurată de 20.000 euro, sau 10 euro în cazul locuinţelor tip B, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro. Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă să fie amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe

 

SURSA : www.1asig.ro

AUTOR : Ninel Stama

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: