ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Românii VOTEAZĂ ASTĂZI PREŞEDINTELE. Secţiile de votare, DESCHISE

2 noiembrie 2014, ora 07:45, in categoria Evenimente, Politic, Sociale, Stiri

 

 

Alegeri prezidenţiale
Alegeri prezidenţiale

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Astăzi, în primul tur al alegerilor prezidențiale, 18.296.567 de cetățeni români cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și desemna președintele. Secțiile de vot s-au deschis la ora 7.00 și se închid la ora 21.00. Vor fi deschise 18.550 de secţii de votare din ţară şi 294 în străinătate. Pentru a-și putea exercita dreptul la vot, cetățenii care nu au buletin își pot întocmi un alt act de identitate, inclusiv sâmbătă și duminică. Toate informațiile necesare cetățenilor, inclusiv pentru votul din străinătate, pot fi regăsite în materialul următor. ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Campania electorală s-a încheiat în dimineața zilei de sâmbătă, la ora 7,00. După această dată, au fost interzise acțiunile de tip electoral. Astăzi, secțiile de votare s-au deschis la ora 7,00 și se vor închide la ora 21,00.

OFICIAL: CÂȚI ROMÂNI AU DREPT DE VOT: Datele AEP

În primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 2 noiembrie, au drept de vot 18.296.567 de cetățeni români, iar la cel de-al doilea, pe 16 noiembrie, 18.305.826 de persoane, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Campania electorală a debutat pe 3 octombrie, iar în cursa pentru fotoliul prezidențial au intrat 14 candidați — Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianța Creștin-Liberală), Elena Udrea (Partidul Mișcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului — Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianța Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariței (Prodemo) și Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania). De asemenea, vizează funcția de șef al statului și patru independenți — Teodor Meleșcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Monica Macovei și Gheorghe Funar.

Președintele țării se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, conform legii pentru alegerea președintelui României, scrie Agerpres.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014.  Program prelungit la buletine, în ziua alegerilor

Pe data de 1 noiembrie, programul la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor va fi cuprins între orele 8.00 – 16.00, pentru eliberarea actelor de identitate, iar la Serviciul Stare Civilă, pentru eliberarea de duplicate, între orele 08.00-16.00, în vederea facilitării obţinerii actelor de identitate. Pe 2 noiembrie, programul cu publicul la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor va fi între orele 8.00 – 21.00 iar la Serviciul Stare Civilă, pentru eliberare duplicate, între 8.00 şi 16.00, scrie ziarulevenimentul.ro.

 

ALEGERILE PREZIDENŢIALE: Prezenţa la vot va fi monitorizată în toate secţiile de votare

PESTE 30 000 de  POLIȚIȘTI sunt MOBILIZAȚI în ziua VOTULUI

 Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a anunțat vineri că pentru alegerile prezidențiale de duminică au fost mobilizați peste 58.000 de angajați ai MAI, din care aproximativ 31.300 sunt polițiști, 12.500 jandarmi, 3.600 polițiști de frontieră, 10.000 pompieri și peste 600 de forțe ale altor structuri operative ale ministerului.

Oprea a arătat în videoconferința cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI că principalele misiuni ale acestora vizează asigurarea ordinii publice, paza secțiilor de votare și prevenirea infracțiunilor electorale.

“ÃŽn total, 11.300 de angajaÈ›i ai ministerului sunt implicaÈ›i în misiunile de menÈ›inere a liniÈ™tii È™i siguranÈ›ei publice, iar peste 34.200 vor asigura paza secÈ›iilor de votare. AlÈ›i 4.700 de specialiÈ™ti ai MAI vor fi mobilizaÈ›i pentru verificarea È™i soluÈ›ionarea sesizărilor privind incidentele È™i evenimentele în legătură cu procesul de votare”, a afirmat ministrul de Interne.

Oprea a subliniat că va fi constituită și o rezervă de intervenție formată din 7.800 de angajați ai structurilor de ordine publică.

Potrivit ministrului de Interne, în aceste zile, angajaÈ›ii inspectoratelor pentru situaÈ›ii de urgență desfășoară controale tehnice de specialitate pentru înlăturarea riscurilor de incendii în localurile de vot. “Vreau să aveÈ›i în vedere fiecare clădire unde sunt organizate secÈ›ii de votare iar această acÈ›iune să fie terminată până mâine”, le-a spus Oprea prefecÈ›ilor.

De asemenea, IGPR a detașat de la începutul acestei săptămâni ofițeri specialiști în fiecare județ, pentru a monitoriza activitățile din competența structurilor teritoriale de poliție.

Gabriel Oprea i-a cerut chestorului general Petre Tobă să urmărească la nivel național legalitatea desfășurării transportului rutier de persoane, pentru a nu apărea situații care ar avea ca scop turismul electoral.

“Reamintesc că votarea de două sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau votarea fără a avea acest drept constituie infracÈ›iuni È™i se pedepsesc cu închisoare de la È™ase luni la trei ani”, a subliniat Oprea, precizând că aceeaÈ™i pedeapsă este prevăzută È™i pentru cei care oferă bani, bunuri sau alte foloase.

S-a decis ORDINEA candidaților pe buletinul de vot. 

Kelemen Hunor va fi primul candidat pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale, el fiind urmat de Klaus Iohannis, Dan Diaconescu şi Victor Ponta, potrivit tragerii la sorţi făcută marţi de preşedintele BEC, judecătoarea Veronica Năstasie, scrie Mediafax.

BEC a stabilit orele la care VEI AFLA PREZENȚA la VOT în ziua ALEGERILOR PREZIDENȚIALE

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit orele de referință pentru transmiterea datelor privind prezența la vot la alegerile prezidențiale, orele la care informațiile vor fi disponibile și date publicității fiind 11,30, 14,30, 17,30, 20,30 și 22,30, anunță Agerpres.

Potrivit unei decizii a BEC, orele până la care secțiile de votare vor transmite informații către BEC sunt 10,00, 13,00, 16,00, 19,00 și 21,00.

Transmiterea datelor privind prezența la vot către sistemul informatic se realizează numai de către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare sau locțiitorii acestora.

Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare sau locțiitorii acestora, după caz, au obligația de a transmite, în ziua votării, informațiile privind prezența la vot.

Potrivit deciziei BEC, metodologia pentru colectarea datelor și informarea opiniei publice privind prezența populației la vot pentru secțiile de votare din străinătate se va stabili în mod distinct.

SURSA : realitatea.net                                 AUTOR : Ninel Stama

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: