Adevărul despre rechinul-ciclop găsit acum trei ani

30 octombrie 2014, ora 00:18, in categoria Diverse

O echipă de pescari a prins un rechin în largul coastelor Baja California, din Mexic, în anul 2011. După ce au tăiat peştele, au descoperit că era de fapt o femelă gestantă, iar puiul pe care urma să-l nască arăta extrem de bizar.

Fetusul era albinos şi avea un singur ochi mare, în frunte, asemeni unui ciclop din mitologia greacă.

În acel moment, fotografia a devenit viral, majoritatea oamenilor îndoindu-se de autenticitatea ei. Recent, oamenii de ştiinţă au confirmat însă că poza este reală, nefiind vorba de niciun truc.

Exemplarul a fost donat pentru cercetare şi, astfel, experţii au putut afla că, dacă puiul s-ar fi născut, ochiul ar fi fost funcţional. Cu toate acestea, existau şanse mari ca puiul să fi murit probabil la scurt timp după naştere, pentru că nu s-ar fi putut apăra singur în sălbăticie.

Anomalia apare ca urmare a faptului că partea frontală a creierului nu se divide corect în timpul gestaţiei. Astfel, se formează un singur lob optic şi un singur ochi. De cele mai multe ori, aceşti fetuşi sunt avortaţi, iar dacă se nasc vii, în majoritatea cazurilor mor după doar câteva zile.

Felipe Galvan-Magana, de la Institutul Mexican de Ştiinţe, a scris pe blogul Pisces Fleet că mutaţia genetică apare din cauza unei proteine care nu se manifestă ce duce la ciclocefalie.

Concluzia cercetătorilor a fost publicată în anul 2013 în revista Marine Biodiversity Records.

Sursa: zooland.ro

Redactor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: