A fii liber
6 octombrie 2020, ora 01:12, in categoria Diverse, Sertarul cu creatii
„Omul e liber, dar încetează de a mai fi, dacă nu crede în libertatea lui” – Giacomo Casanova
Ce-nseamnă libertatea? Dicţionarul explicativ român ne oferă o definiţie clară: „posibilitatea de a acţiona după propria voinţă sau dorinţă; posibilitatea de acţiune conştientă a oamenilor în condiţiile cunoaşterii (şi stăpânirii) legilor de dezvoltare a naturii şi a societăţii”.
Definiţia poate părea oarecum riguroasă. A fii liber înseamnă mai mult decât atât. Ba mai mult, a fii liber înseamnă ceva diferit pentru fiecare dintre noi. Unii, plini de adrenalină şi curaj, îşi manifestă dorinţa de libertatea prin sporturi extreme. Bungee jumping, paraşutism… Se eliberează total de stres şi se simt pentru câteva clipe liberi, liberi, liberi!
Libertatea poate însemna un moment cu tine însuţi, un moment oferit ţie. Să te rupi de realitate pentru câteva momente, să laşi grijile deoparte – chiar dacă pare greu de crezut că e posibil acest lucru – şi să fii tu cu tine. Să-ţi deschizi sufletul faţă de tine şi să îl simţi ca pe cel mai bun confesor.
Libertatea poate însemna o plimbare cu motorul, pe o şosea pustie. Fără adrenalină, cuvântul „pericol” nu îşi are locul în acest exemplu. Cu părul în vânt, cu adierea uşoară în faţă, cu gândurile negre alungate, cu melodia preferată răsunând în căşti… toate acestea completate de un peisaj care să ofere simţurilor emoţii.
Libertatea poate însemna o rugăciune spusă cu sufletul deschis către ceruri. Un sentiment de eliberare poate fi simţit pe deplin atunci când îţi faci timp să mulţumeşti pentru o rugăciune împlinită.
Cea mai mare libertate ar putea să ţi-o dea zborul, însă pentru noi, oamenii, zborul rămâne un vis. Nimic nu cred că este mai eliberator decât deschiderea aripilor şi plutirea în văzduh. Ar mai fii şi ideea zborului cu avionul sau alt mijloc de transport aerian dar aici intervine din nou, pentru unii, frica de înălţime. Încrederea în propriile aripi, în propriile mişcări e mai mare decât încrederea într-un avion.
Sentimentul de linişte, alungare a stresului şi, implicit, de libertate îl poate da şi un masaj bine făcut, cu ulei şi arome calmante. Călărirea unui cal la malul mării, cu valurile spărgându-se la picioarele animalului… Un dans în ploaia caldă de vară… Un “te iubesc” auzit sau rostit din suflet, pentru sau de la persoana iubită… .
Autor : Andreea Gabrian