8 Alimente-TRATAMENT: daca ai lipsa de CALCIU
15 noiembrie 2020, ora 10:30, in categoria MIHAELA DOBRESCU, Sanatate
Calciul este un mineral implicat in numeroase procese in organism de la crestere la mentinerea vietii. Calciul se gaseste aproape in orice celula din organism fiind astfel un mineral indispensabil vietii.
Fiind atat de folosit, este foarte usor ca organismul nostru sa ajunga in deficit de acest mineral: lipsa de calciu sau hipocalcemia.
Lipsa de calciu – semne si simptome
Lipsa de calciu sau hipocalcemia poate fi resimtita in multe moduri, de la manifestari generale la simptome localizate.
Principalele semne si simptome ale lipsei de calciu:
- Dereglari menstruale;
- Degradarea si caderea parului;
- Fragilitatea unghiilor, acestea se rup usor si se exfoliaza;
- Apatie, astenie, oboseala nejustificata;
- Spasme musculare, contractii musculare spontane, “zbaterea ochiului sau buzelor”, “carcei” la gambe care apar atat ziua, cat si noapteainclestarea degetelor;
- Pierderi de memorie, scaderea capacitatii de memorare si a atentiei;
- Tremor;
- Ameteala, pana la lesin;
- Senzatie de amorteala care se poate manifesta in special la nivelul membrelor;
- Furnicaturi in degete, palme sau in picioare;
- Irascibilitate;
- Fracturi, deformari osoase, preminarea sternului etc.;
- Intarzierea cresterii la copii;
- Sangerari prelungite, sangerari nazale, spargerea vaselor sub piele, observandu-se mici firicele movalii;
8 Alimente-TRATAMENT daca ai lipsa de CALCIU
Principala cauza a lipsei de calciu este alimentatia. De aceea iti propunem sa descoperi alimentele cu cea mai mare concentratie in calciu, alimente pe care cel putin femeile ar trebui sa le consume frecvent (femeile sunt mai predispuse la hipocalcemie).
Alimente bogate in calciu: iaurtul
Iaurtul pastreaza proprietatile laptelui, dar totodata aduce si un plus de probiotice. Iaurtul ar trebui sa fie un aliment care sa nu lipseasca din meniul saptamanl.
Alimente bogate in calciu: pestele mic
Pestele mic poate fi consumat cu tot cu oase, iar oasele de peste prezinta proprietati extraordinare pentru sanatate. Bogate in fosfor si calciu, oasele de peste devin o excelenta arma de lupta impotriva tuturor tulburarilor create de hipocalcemie.
Alimente bogate in calciu: Cascavalul
Cascavalul este considerat un aliment gras, dar totodata este bogat in calciu. Este indicat sa consumati cascaval in timpul perioadelor de suprasolicitare fizica si psihica.
Alimente bogate in calciu: Carnea
Practic orice carne este bogata in calciu, dar pentru ca ne dorim sa facem alegeri sarace in colesterol, specialistii recomanda sa consumati carne de pasare si peste, dar si vestita ciorba de oase.
Alimente bogate in calciu: varza
Varza alba este bogata in calciu, sodiu, iod si inca o sumedenie de nutrienti sanatosi. Citeste aici beneficiile verzei albe romanesti. Varza murata este si mai pretioasa, reprezentand o adevarata minune terapuetica, fiind considerata un “aliment viu”.
Alimente bogate in calciu: migdalele
Migdalele, delicioase si hranitoare, sunt adevarate surse vegetale de calciu, dar si remedii excelente pentru creier. Consumati migdale cu fiecare ocazie dar mai ales in perioadele de suprasolicitare intelectruala ori in timpul menstruatiei.
Alimente bogate in calciu: usturoiul
Persoanele care nu prezinta intoleranta alimentara la usturoi se pot declara cu adevarat norocoase. Usturoiul este un aliment bun in toate, recomandat pentru sursa de nutrienti, dar si pentru cresterea imunitatii sau scaderea in greutate.
Alimente bogate in calciu: fructele oleaginoase
O alta sursa vegetala de calciu o reprezinta fructele oleaginoase necoapte. Dintre acestea enumeram: nucile, miejii de seminte de floarea-soarelui sau de dovleac, semintele de chia, semintele de in, semintele de susan, caju, alune necoapte etc.