6 verdeturi care iti pot salva viata
29 aprilie 2018, ora 14:00, in categoria MIHAELA DOBRESCU, Sanatate
Sunt cele mai bogate in vitamine (A, B, K), minerale esentiale precum calciu, potasiu si magneziu, precum si antioxidanti, pe care nu le gasesti in alta parte. Consumate zi de zi, te ajuta sa previi boli grave si sa-ti tii sistemul imunitar la cote maxime.
Verdeturile contin si fitochimicale, niste compusi naturali care previn ingrosarea arterelor si scad inflamatiile asociate cu problemele cardiace. De asemenea, combinatia de nutrienti protejeaza ADN-ul de radicalii liberi. Verdeturile sunt si cea mai buna sursa de nitrati naturali, care imbunatatesc circulatia sanguina in tot corpul.
Frunzele de sfecla rosie
De ce sa le mananci: Sfecla este in prezent folosita doar pentru radacina, insa in trecut era cultivata pentru frunze. Acestea au un continut bogat de fibre, calciu, fier, vitaminele A si K, dar si de antioxidanti care protejeaza celulele de toxinele asociate cu aparitia cancerului, calmeaza inflamatiile si reduc riscurile de boli cardiace, diabet si alte boli cronice.
Cum sa le consumi: poti sa folosesti frunzele de sfecla ca sa faci burrito. Umple-le cu quinoa, orez, creveti sau pui, branza de capra, rosii sau alte legume. Sau soteaza-le in ulei de masline cu putin usturoi si serveste-le alaturi de muguri de pin si coacaze.
Rucola
De ce sa o mananci mai des: Rucola are una dintre cele mai ridicate niveluri de nitrati dintre verdeturi, care imbunatateste circulatia sanguina. Este, de asemenea, bogata in flavonoizi – antioxidanti care lupta cu bolile de inima si cu unele forme de cancer.
Cum sa o consumi: Rucola este un pic amara, asa ca foloseste-o mai mult in salate, cu dressinguri dulci.
Frunzele de varza
De ce sa le mananci mai des: Dintre toate verdeturile, varza calmeaza cel mai bine acizii din stomac, ceea ce te poate ajuta sa scapi de colesterol si sa te protejeze de cateva forme de cancer. Varza contine, de asemenea, si o gama speciala de fitochimicale care hranesc sistemul antioxidant al corpului.
Cum sa le mananci: cel mai simplu mod, asa cum facea mama, intr-o salata cu rosii, ulei de masline si otet sau zeama de lamaie.
Varza chinezeasca
De ce sa o mananci: Varza Bok choy sau chinezeasca este o sursa excelenta de vitamina K, despre care se stie ca joaca un rol esential in sanatatea oaselor. Este foarte buna daca iti doresti sa slabesti, deoarece contribuie la o digestie sanatoasa, are un continut mare de fibre care asigura un tranzit intestinal sanatos si un aport caloric redus.
Cum sa o mananci: Foloseste-i partea alba pentru supe, iar frunzele transforma-le in salate.
Varza Kale
De ce sa o mananci: Are mai multa vitamina C decat o portocala, Este regina vitaminei A (contine 133% din doza zilnica recomandata de vitamina A, mai mult decat orice alta leguma verde), are mai mult calciu decat laptele si contine grasimi sanatoase.
Cum sa o mananci: foloseste-o in salate sau in alte retete cu varza Kale.
Macrisul
De ce sa-l mananci: este considerat cel mai puternic aliment din punct de vedere nutritional. Contine vitamina K din plin si o multime de nutrienti care sunt foarte eficienti impotriva cancerului. Macrisul este la fel de eficient ca legumele crucifere: broccoli, varza, conopida.
Cum sa-l mananci: E foarte usor sa-l prepari. Dupa ce-l clatesti, usuca-l cu un prosop de bucatarie si foloseste-l in sandvisuri, salate, ca garnitura pentru peste.
SURSA:www.foodstory.ro AUTOR: Mihaela Dobrescu