Mocăniţa Transilvaniei. 35 de kilometri de vis, printr-o Românie pură
2 martie 2015, ora 12:00, in categoria Turism intern
După 18 ani de pauză, un traseu de mocăniţă lung de 34,5 kilometri va deveni din nou turistic.
Linia ferată cu ecartament îngust Râciu-Teaca străbate şapte localităţi şi se întinde pe 34,5 kilometri. Cele 7 localităţi sunt Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăeşti, Milas, Orosfaia, Comlod şi Teaca, arată pagina de Facebook “Mocăniţa Transilvaniei”, ai cărei fondatori speră că această rută să fie inclusă în Patrimoniul Naţional.
Pe o distanţă de 5 kilometri, între Valea Lupului şi Comlod, traseul Mocăniţei Transilvaniei traversează pădurea deasă de foioase, prin superbe tuneluri de vegetaţie.
Ruta pe care a circulat preţ de un secol mocăniţa a fost începută în 1914 şi a fost finalizată în doi ani. În perioada austro-ungară aceasta era folosită să transporte persoane şi marfă la Târgu Mureş. În 1918 a fost cumpărată de la statul maghiar de CFR, însă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, maghiarii au preluat din nou controlul rutei. În 1940 au construit în doar trei luni un tronson care leagă Viile Tecii de Lechinţa, asigurându-se astfel legătura cu Budapesta. Cu ajutorul acestei rute, maghiarii reuşeau să-şi asigure transportul armamentului în zonă, notează adevarul.ro.
În comunism şi cinci ani după căderea acestuia, trenul a fost folosit de muncitorii care făceau “naveta” la fabricile de zahăr din Târgu Mureş şi Lechinţa. Ideea unui tren turistic a apărut prima dată în 1995, când linia a fost preluată de către Societatea de Turism Feroviar. Ideea a murit însă în faşă, ultimul tren turistic circulând în 1996. Ruta Râciu-Târgu-Mureş-Lechinţa a fost preluată în urmă cu 4 ani de un om de afaceri, care a anunţat recent că trenul format dintr-o locomotivă poloneză veche de 65 de ani şi două vagoane va transporta turişti începând cu primăvara lui 2015, pe tronsonul Râciu-Teaca.
SURSA: STIRI YAHOO.COM AUTOR: Mihaea Dobrescu