Varful Cetatuia(vazut de pe Piscul Domnului-Drajna) si misterul Ramidava

29 mai 2019, ora 21:00, in categoria Atelier literar, File de istorie, Ninel Stama, Sertarul cu creatii

 

O alta fotografie realizata de pe Piscul Domnului din Drajna, surprinde pe partea dreapta, in spate, Varful Cetatuia(710 m).
(foto: Ninel Stama)
Varful Cetatuia se afla pe versantul stang al raului Teleajen, in dreptul localitatii Homoraciu, la limita de nord a comunei Drajna.

Altitudinea absolută a vârfului Cetăţuia de 710m poate nu spune mare lucru, dar o altitudine relativă de circa 300m faţă de împrejurimi, face din locul acesta un bun punct de observare la intrarea celor două vai în zona de munte(Valea Teleajenului si Valea Drajnutei).
Se pare că de acest lucru au ţinut cont şi vechii daci, care au ridicat aici o cetate.
Se presupune că aceasta ar fi cetatea Ramidava de care aminteşte învăţatul grec Ptolemeu (87-165 d. Hr.) în lucrarea sa ,,Geographya”.Presupunerea are la bază si o descoperire despre care oamenii din satul Malu Vânăt vorbesc. Prin 1952, aici ar fi fost descoperite patru piroane de cupru, starnind in ultimii ani, interesul autoritatilor judetene Prahova pentru inceperea cercetarilor arheologice.

O marturisire : cand am facut aceste fotografii de pe Piscul Domnului, am simtit o emotie aparte…in miezul zilei, usoara adiere de vant prin timp, mi-a adus mangaierea glasului stramosilor nostri daci, locuitorii acestor meleaguri cu 2000 de ani in urma…
Deschid larg astazi fereastra istoriei sa privim cum isi oranduiau munca in cetate, intr-o zi de primavara…
In memoria lor sa aprindem o lumanare, lumina vie peste veacuri!
Oare unde sunt sfintele lor morminte?!?

AUTOR : Ninel Stama
facebook : Jurnalul de Drajna si Renasterea Ogretinului

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: