Untul ghee, aliat al sănătății și frumuseții

6 august 2018, ora 21:30, in categoria Sanatate, Sfaturi utile

 

Untul ghee este unul dintre ingredientele de bază ale medicinei tradiționale ayurveda a bucătăriei indiene, care are o istorie de peste 5.000 de ani. La noi este cunoscut și sub denumirea de unt clarificat și se obține din untul simplu.

Are rol antiinflamator

Untul ghee are nenumărate proprietăți vindecătoare. Potrivit mai multor studii efectuate de-a lungul anilor, untul clarifiat grăbește vindecarea rănilor, este bun pentru memorie, cât și în caz de anxietate. Și proprietățile sale curative nu se opresc aici, căci este de ajutor și în tratarea ulcerului gastric, dar are și un puternic rol antiinflamator.

Recomandat în anemie

Este, de asemenea, de ajutor și persoanelor care suferă de anemie. Are grijă de sănătatea unghiilor, căci ajută la întărirea lor, cât și de păr, căruia îi redă rezistența. Este indicat să-l introduci în alimentație de 2-3 ori pe săptămână.

Cum se obține

Se prepară din unt gras, nesărat, prin fierbere, la foc mic. Se amestecă în el, cu o lingură de lemn, până când se evaporă toată apa pe care o conține. La suprafața vasului rămâne un ulei de culoarea mierii de albine: ei bine, acesta este untul ghee.

După 10-15 minute după ce este luat de pe foc, se strecoară cu ajutorul unui tifon, apoi se depozitează într-un borcan închis etanș. Se păstrează la temperatura camerei, ferit de razele soarelui. Untul clarificat rezistă perioade lungi de timp.

Recomandat și pentru prăjeli

Este și un produs excelent pentru prăjit, fiindcă punctul de fumegare, adică temperatura la care începe să se deterioreze, este de 250 grade C, mai ridicată decât a majorității uleiurilor. Îl poți utiliza pentru prăjit, dar și la prepararea celor mai fragede prăjituri.

Are o aromă deosebită, asemănătoare cu cea a nucilor, astfel încât poate fi consumat ca atare, pe pâine, câte 2-3 felii pe zi. O lingură de unt ghee conține 112 calorii,dar și 17 aminoacizi esențiali pentru sănătate.

 

SURSA:.stiri.com.ro                                                    AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: