Tradiții și obiceiuri de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

7 noiembrie 2014, ora 22:30, in categoria Sfinte sarbatori

 

Pe data de 8 noiembrie se sărbătoresc sfinții Mihail și Gavriil. Ziua aceasta reprezintă și prima sărbătoare mare a acestei luni. Află mai multe despre tradițiile și obiceiurile de Sf. Mihail și Gavriil!

Arhanghelul Mihail este considerat căpetenia oștilor îngerești și cel care se va lupta cu diavolul la sfârșitul lumii. Despre Arhanghelul Mihail se mai spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare și de Paște, în rest aflându-se printre oameni, pe pământ.

Mihail este mai cunoscut și mai sărbătorit în comparație cu Arhanghelul Gavriil, însă și acesta din urmă este un conducător al cetelor îngerești. Arhanghelul Gavriil a fost trimisul lui Dumnezeu să le aducă vestea zămislirii Maicii Domnului Anei și lui Ioachim și tot el a fost cel care i-a spus Fecioarei Maria că îl va naște pe Iisus Hristos.

Ziua de 8 noiembrie mai este numită ”Vara Arhanghelilor”, ce prevestește ultimele zile călduțe, între 8 și 25 noiembrie. Această perioadă se mai numește ”vara iernii”. În Bucovina, Arhanghelii sunt sărbătoriți pentru că sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, iar în zonele muntoase, cei doi sunt considerați patroni ai oilor.

Tradiții și superstiții de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

În ziua de 8 noiembrie este bine să aprinzi o lumânare, ca să fi călăuzit spre Rai în viața de Apoi. Cei doi Arhangheli participă și la Judecata de Apoi, astfel că lumânarea aprinsă în ziua lor semnifică luminarea drumului spre Rai.

În sâmbăta dinainte de ziua Sfinților Arhangheli se face praznic pentru pomenirea morților, iar finii merg în vizită la nași cu colaci. În zonele muntoase, ciobanii aruncă o turtă între oi, atunci când dau drumul berbecilor la împerecheat, iar dacă turta cade cu fața în sus, vor avea bucurii, iar dacă turta care invers, vor avea pagube.

Se spune că în această zi nu ai voie să lucrezi și nici să te ocupi de îndeletnicirile casnice, iar cei care nu supun acestei reguli, vor avea parte de chinuri înaintea morții.

 

SURSA: avantaje.ro                                    AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: