Tradiţii pentru spor şi sănătate la praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva

13 octombrie 2020, ora 22:00, in categoria Evenimente, Sfinte sarbatori

De aproape 400 de ani, la 14 octombrie, în ziua praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva, credincioşii vin în pelerinaj la Iaşi, din toate zonele ţării, să se roage cu smerenie la moaştele sale, făcătoare de minuni şi mereu folositoare.

În această zi, credincioşii o prăznuiesc pe ocrotitoarea tuturor românilor, de când cinstitele sale moaşte au fost strămutate pe pământ românesc şi se odihnesc în Catedrala Metropolitană din Iaşi. În România, ţara de adopţie a Cuvioasei, un număr impresionant de lăcaşuri ortodoxe poartă hramul Cuvioasei şi ocrotesc icoana sa făcătoare de minuni.

Totodată, credincioşii care nu ajung în pelerinaj la Iaşi, vin să se roage la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (Bulevardul Nicolae Titulescu ) pentru că sfântul lăcaş, care poartă hramul Cuvioasei, adăposteşte părticele din sfintele sale moaşte.

A devenit o tradiţie pentru mulţi credincioşi din ţările vecine (Bulgaria, Grecia şi Serbia) să vină la Iaşi în zilele când Cuvioasa este sărbătorită de credincioşii ortodocşi din ţara noastră. Împreună se roagă cu smerenie pentru sănătate, pentru spor în casele lor, dar şi pentru odihna rudelor plecate în eternitate.

De-a lungul secolelor, un număr impresionant de lăcaşuri ortodoxe din Moldova , dar şi din alte zone ale Ortodoxiei româneşti au primit hramul Maicii noastre Parascheva.

De aceea, credincioşii care o venerează retrăiesc, în zilele pelerinajului, evenimentele din viaţa pământeană a Cuvioasei, dăruită Mirelui ceresc, Hristos, şi minunile săvârşite de Maica Parascheva pentru toţi credincioşii care i-au cerut ajutorul, rugându-se în faţa moaştelor şi a sfintelor sale icoane.

Tradiţii pentru spor şi sănătate la marele praznic

Haine noi pentru Cuvioasa în fiecare an

În fiecare an, Cuvioasa Parascheva poarte haine noi ; este vorba despre un ritual care se respectă după reguli stricte. În timpul când se împlineşte acest ritual, Catedrala Mitropolitană din Iaşi este închisă. Cu o zi înainte de Sf. Paşti, veşmintele Cuvioasei se schimbă cu unul de culoare albă. Cuvioasa poartă noul strai până la pranicul Pogorârii Duhului Sfânt. Atunci, Cuvioasa primeşte alte veşminte cu care va rămâne îmbrăcată până la viitorul hram. Straiele Cuvioasei sunt realizate în anumite mănăstiri care croiesc aceste haine din materiale speciale şi din catifea brodată, respectând anumite dimensiuni. Hainele purtate de Cuvioasa sunt dăruite bisericilor care poartă hramul Cuvioasei Paraschiva în ţara noastră şi în străinătate, în spaţiul ortodox.

Sărbătoare respectată cu mic, cu mare

Praznicul Cuvioasei este zi nelucrătoare, iar gospodinele nu trebuie să spele şi nici să arunce lături în gospodărie, iar cine respectă datina va fi protejat de Cuvioasa de boli de ochi şi de cap.

Credincioşii se roagă în lăcaşuri de cult ortodoxe-biserici şi mănăstiri, pentru sănătate şi pentru a scăpa de pagubă şi de blesteme.

În această zi, credincioşii prăznuiesc pentru prosperitate şi spor în gospodărie, în anul care urmează.

Mese cu bucate tradiţionale pentru săraci

În ziua praznicului, gospodarii care au posibilităţi materiale, pregătesc mese festive, cu bucate tradiţionale, invitând la masă familiile mai sărace care au mulţi copii.

De asemenea, în curtea bisericilor se organizează mese îmbelşugate la care participă enoriaşii din comunitatea respectivă.

Se aprind focuri tradiţionale pentru a alunga spiritele negative

În zonele rurale, se aprind focuri în curţile gospodarilor, pentru a alunga spiritele negative şi a primi alinare în momentele de cumpănă sufletească şi trupească.

Fetele necăsătorite se roagă Cuvioasei să aibă noroc

Prin tradiţie, fetele necăsătorite se roagă şi postesc în această zi, aduc în casă de la biserică iconiţe cu Sfânta, dar şi o crenguţă de busuioc, pentru a primi ajutorul şi să aibă parte de un soţ bun şi iubitor.

Un ritual împlinit de viitoarele mame

De asemenea, este bine ca viitoarele mame să ofere copiilor săraci dulciuri, pentru ca Sfânta să le ajute să aibă o naştere uşoară.

Se împart ofrande

În această zi, gospodarii fac pomeniri la biserică şi împart săracilor pacheţele cu alimente: colăcei şi dulciuri preparate în casă, fructe de toamnă (exceptând poamele care au miezul în formă de cruce-nuci), pentru sufletul morţilor din familia respectivă, care nu-şi găsesc liniştea după moarte şi apar supăraţi în visele rudelor.

Sărbătoarea aduce bucurii mamelor, copiilor, bolnavilor

Este o sărbătoare care aduce bucurii mai ales femeilor şi copiilor.

Acum credincioşii este bine să aşeze lângă candela aprinsă o iconiţă care o reprezintă pe Cuvioasa Parascheva, pentru ca aceasta să ocrotească întreaga familie.

Prognoze meteo în ziua sărbătorii

Cum va fi vremea în ziua praznicului, aşa va fi până la praznicul Sfântului Dimitrie.

Dacă nu plouă în toamnă, până în ziua Cuvioasei, iarna vine curând.

Oierii spun că, dacă oile se culcă în această zi adunate în grămadă, va urma o iarna grea, iar dacă ele stau depărtate una de alta, atunci iarna va fi blândă.

În intervalul 14 octombrie (praznicul Cuvioasei) şi -27 octombrie, când este sărbătorit Cuviosul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, nu se seamănă secară pentru că semănăturile respective nu aduc spor în casa gospodarului.

Se organizează târguri tradiţionale

Din această zi se pregătesc turmele pentru iernat. În lumea satelor se organizează târguri unde se vând haine ţesute din lâna oilor pe care le are fiecare cioban. Acum se cumpără cojoace, pături şi căciuli de lână noi, pentru ca viaţa cumpărătorilor să fie înnoită şi prosperă.

 

SURSA:   www.click.ro                                           AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: