TORT PREFERITA
30 octombrie 2014, ora 11:16, in categoria Sfaturi utile
INGREDIENTE
- Blat :
- 3 oua
- 4 lg zahar
- 4 lg ulei
- 4 lg faina
- 1/2 lgt praf de copt
- Crema alba :
- 3 oua
- 150 g zahar
- 1 iaurt cremosso mic
- 1 danette de vanilie
- 150 g ciocolata alba
- 300 ml frisca lichida
- 3 pliculete de gelatina granule (30 g)
- 200 ml apa
- Crema maro :
- 3 oua
- 150 g zahar
- 1 iaurt cremosso mic
- 1 danette de ciocolata
- 150 g ciocolata neagra (sau de lapte)
- 300 ml frisca lichida
- 3 pliculete gelatina granule (30 g)
- 200 ml apa
- Decor :
- 50 g ciocolata cu lapte
- cercuri de ciocolata alba
MOD DE PREPARARE RETETA TORT PREFERITA
Blat : mixam albusurile spuma tare, adaugam zaharul, apoi galbenusurile pe rand, uleiul treptat, iar la final faina amestecata cu praful de copt. Punem compozitia intr-o tava dreptunghiulara (d=35*23 cm) sau intr-o forma rotunda (d=28 cm), unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor. Lasam blatul sa se raceasca, apoi il scoatem din forma.
Crema alba : Hidratam gelatina in 200 ml apa rece. Mixam albusurile spuma tare, adaugam zaharul, mixand mai departe pana se topeste. Adaugam galbenusurile pe rand, apoi iaurtul cremosso, danette de vanilie, ciocolata alba topita pe aburi sau intr-o craticioara cu fund dublu, frisca batuta spuma. La final in gelatina topita adaugam 2-3 linguri din crema , omogenizam bine, apoi o turnam peste restul de crema. Crema o turnam in aceeasi forma dreptunghiulara in care am copt blatul. Forma o stropim cu putina apa rece, apoi asezam folie alimentara . Dam la frigider pana pregatim crema maro (cam 30 minute).
Crema maro : hidratam gelatina in 200 ml apa rece. Mixam albusurile spuma, adaugam zaharul, galbenusurile pe rand, iaurtul cremosso, danette de ciocolata, ciocolata de lapte topita pe aburi, frisca batuta spuma, iar la final in gelatina topita adaugam 2-3 linguri din crema, omogenizam, apoi amestecam cu restul de crema. Crema maro trebuie turnata peste crema alba intarita, altfel riscati sa se amestece. Deasupra, peste crema maro asezam blatul copt. Dam la frigider pentru minim 5 ore sau de seara pana dimineata, cum am facut eu. Dupa ce scoatem tortul de la frigider, il rasturnam pe o tava dreptunghiulara.
Decor : Fiecare poate sa-l decoreze tortul dupa bunul plac. Eu am ales sa asez cerculete de ciocolata alba pe margini, iar in centru am trasat linii fine de ciocolata topita . Am rupt 50 g ciocolata bucatele si am asezat-o intr-o punga. Punga am introdus-o in apa clocotita, timp de 3-4 minute, dupa care am lasat-o sa se raceasca. Am taiat un colt foarte mic la punga si am facut dungile .
SURSA:www.bucataras.ro AUTOR: Mihaela Dobrescu