Tort cu înghețată de piersici și fructe roșii de pădure
24 decembrie 2014, ora 14:30, in categoria Bucataria traditionala romaneasca
Ingrediente
PENTRU BLAT
75g de unt, moale, plus extra pentru uns tava
175g de zahăr
175g de făină, amestecată cu 1/3 linguriță praf de copt
3 ouă medii
100g de smântână (dintr-un recipient de 300g, pentru că vei folosi pe restul pentru stratul de înghețată, de mai jos)
1 linguriță extract de vanilie
PENTRU STRATUL DE ÎNGHEȚATĂ
200g de zmeură, plus extra pentru servit
100g de coacăze roșii, plus extra pentru servit
100g de zahăr pudră, plus 2 linguri
300ml de smântână pentru frișcă
250g de mascarpone
200g de smântână (rămasă de la compoziția pentru blat)
3 piersici, sâmburele îndepărtat, iar miezul tocat
Mod de preparare
- 1. Încinge cuptorul la 160°C. Unge cu unt și tapetează cu hârtie de copt fundul și marginile unei forme adânci de prăjitură, cu diametrul de 20cm. Pune într-un bol mare untul, zahărul, făina, ouăle, smântâna, vanilia și ¼ linguriță de sare și mixează-le cu un mixer electric. Odată ce ai obținut o compoziție omogenă și fină, transfer-o în forma de prăjitură și coace-o 50-55 de minute, până când blatul se umflă și devine auriu, iar o scobitoare introdusă în miezul lui iese curată. Lasă-l să se răcească 10 minute în tavă, apoi transferă-l pe un grătar pentru prăjituri pentru a se răci complet.
- 2. Curăță forma de prăjitură și tapeteaz-o cu un strat dublu de folie alimentară. Pune într-un bol jumătate din cantitatea de zmeură, jumătate din cea de coacăze roșii și 2 linguri de zahăr pudră și zdrobește-le ușor cu o furculiță. Lasă-le deoparte. Într-un alt bol reunește smântana pentru frișcă, zahărul pudră, brânza mascarpone și smântâna rămasă de la blat și mixează-le cu un mixer electric până când obții o frișcă moale. Încorporează în ea piersicile și fructele de pădure întregi și zdrobite.
- Taie blatul pe orizontală în 3 straturi egale. Răstoarnă stratul de deasupra în forma de prăjitură, astfel încât partea care a fost înainte la suprafață să devină fundul tortului. Adaugă peste el jumătate din crema cu fructe și întinde-o până la margini, uniformizând-o la suprafață. Răstoarnă și al doilea strat de blat în tavă, întinde pe el crema rămasă, apoi răstoarnă ultimul strat de blat. Apasă ușor pe el pentru a elimina eventualele bule de aer dintre straturi, apoi învelește tortul în folie alimentară și dă-l la congelator. Poți îngheța, de asemenea, câteva zmeure și coacăze roșii, pe care să le servești lângă tort. Lasă tortul în congelator cel puțin 4 ore.
- 4. Scoate-l din congelator cu cel puțin 20 de minute înainte de a-l servi. Transferă-l din tavă pe un tocător și feliază-l. Feliile rămase pot fi puse la loc în congelator și mâncate în cursul următoarelor 2 săptămâni. Servește-l cu fructe de pădure suplimentar.
SURSA:goodfood.ro AUTOR: Mihaela Dobrescu