Tort cu ciocolata, gem de caise si fulgi de migdale

20 decembrie 2019, ora 19:00, in categoria Bucataria traditionala romaneasca

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat(forma de 24 cm – diametrul):
  • 6 oua
  • 8 linguri zahar
  • 4 linguri apa
  • 4 linguri ulei de masline
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 2 linguri cacao
  • 8 linguri faina
  • Pentru crema:
  • 300 g ciocolata amaruie
  • 350 ml frisca lichida
  • 250 g mascarpone
  • Pentru insiropat:
  • 400 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta de rom
  • Pentru glazura:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 250 ml frisca lichida
  • 50 g unt
  • In plus:
  • 50 g fulgi de migdale
  • 250 g gem de caise
  • bomboane de ciocolata

 

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu ciocolata, gem de caise si fulgi de migdale:

Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri si presaram sare peste ele.

Mixam albusurile spuma, adaugand si zeama de lamaie pe parcurs, iar cand sunt bine spumate, adaugam treptat 4 linguri de zahar.

Caramelizam 4 linguri de zahar si stingem caramelul cu 4 linguri de apa.

Lasam siropul pe foc pana cand se topeste tot zaharul, apoi il turnam fierbinte, in fir subtire, peste spuma de albusuri si mixam energic pentru omogenizare.

Adaugam apoi uleiul, mixand mai incet, dupa care scoatem mixerul si folosim o spatula.

Adaugam treptat galbenusurile, amestecand incet, de jos in sus, pentru a nu se lasa bezeaua, apoi adaugam faina in ploaie, cernuta impreuna cu cacaua.

Tapetam forma cu ulei si zahar pudra si intindem compozitia de blat in ea.

Coacem blatul pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Pentru crema de ciocolata, facem un ganache simplu, pe care il spumam ulterior cu mascarpone.

Adica: incalzim usor frisca lichida, fara a o fierbe si desfacem ciocolata rupta in ea.

Amestecam bine pana se omogenizeaza si dam vasul la rece, apoi introducem mixerul si mixam crema pana devine spumoasa.

La final adaugam mascarponele si omogenizam.

Pentru sirop, incalzim apa si diluam zaharul in ea, iar cand stingem focul, adaugam esenta.

Sectionam blatul pe orizontala, in trei si insiropam fiecare sectiune.

Asezam prima parte pe platou, o ungem din belsug cu gem de caise, presaram fulgi de migdale si intindem jumatate din crema, apoi asezam a doua parte de blat si repetam procedeul, partea de deasupra lasand-o libera pentru a turna glazura.

Pentru glazura, punem frisca lichida pe foc, adaugam ciocolata rupta si untul si amestecam bine pana se omogenizeaza, apoi turnam rapid compozitia peste tort, niveland usor marginile.

Ornam tortul cu fulgi de migdale si bomboane de ciocolata.

A iesit un tort delicios, usor amarui de la crema, dulce de la blat si usor acrisor de la gem.

Vi-l recomand cu mare drag, mai ales pentru o zi aniversara, ocazie cu care l-am preparat si eu.

 

SURSA: bucataras.ro                       AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: