Stephan Ludwig Roth, ânditor umanist, istoric, profesor și pastor luteran sas din Transilvania, participant la Revoluția de la 1848

24 noiembrie 2014, ora 17:36, in categoria Cultural

Stephan Ludwig Roth s-a născut la 24 noiembrie 1796, Mediaș. Format ca ganditor umanist, a fost istoric, doctor in filosofie, profesor si pastor luteran, participant la Revolutia de la 1848.


Limba valahilor e limba natiunii

Cand Dieta de la Cluj era procupata sa legifereze limba maghiară ca limba oficiala de stat in Transilvania, Roth a scris celebra brosura „Razboiul limbilor in Transilvania” (Der Sprachenkampf in Siebenbürgen), ca replica. „Domnii din Dieta de la Cluj voiesc sa vada nascuta o limba de cancelarie. A declara o limba drept limba oficiala a tarii, nu e nevoie. Caci noi avem deja o limba a tarii. Nu este limba germana, dar nici cea maghiara, ci este limba valahilor. Oricat ne-am suci si ne-am invarti noi, natiunile reprezentate in Dieta, nu putem schimba nimic. Aceasta este realitatea care nu poate fi contestata. De indata ce se intalnesc doi cetateni de nationalitati diferite si niciunul nu cunoaste limba celuilalt, limba valahilor le slujeste de talmaci. Cand faci o calatorie, cand te duci la iarmaroc, limba valahilor o cunoaste oricine. Cu valahul oricum nu poti altfel sta de vorba, caci de obicei el nu vorbeste decat in graiul lui. E explicabil: ca sa inveti limba maghiara sau cea germana, ai nevoie de cursuri scolare; limba valahilor o inveti singur, pe strada,viata insasi ne pune zilnic in contact cu acest popor numeros. Vrei sa discuti cu un valah, trebuie sa folosesti limba lui, daca nu vrei sa te alegi cu un ridicat din umeri.”

Adunarea romanilor de la Blaj
In articolul „Adunarea romanilor de la Blaj”, publicat in „Foaie suplimentara la Vestitorul Transilvan”, 16 iulie 1848, Stephan Roth nu mai folosea termenul uzual german “Walachen” pentru “romani”. „Un popor intreg are dreptul sa spuna cum vrea sa fie numit”, iar transilvanenii cerusera sa fie numiti romani. In 21 octombrie 1848, Roth a fost numit in Comitetul de Pacificatie si apoi comisar imperial plenipotentiar in 13 sate de pe Tarnave. A militat pentru egalitate in drepturi, desfiintarea iobagiei fara rascumparare platita de tarani, iar impreuna cu Ștefan Moldovan, protopop al Mediasului, a dispus incetarea obligatiilor feudale in cele 13 sate. In 1849, Lajos Kossuth si comisarul sau, Ladislau Csányi, au dispus arestarea lui Roth si a fost condamnat la moarte pentru tradare, desi era vaduv, avand de intretinut cinci copii minori. Sentinta a fost executata la 11 mai 1849. Cu putin timp inainte de a fi executat, el a transmis ungurilor urmatorul mesaj: “Sasul catre ungur: De vrei sa fi ca leul, iti trebuie si-o regala minte. Fiindca, cu toate armele tale, numai cu bunatatea vei invinge!”

În scrisoarea adresată copiilor săi, în ziua execuției (11 mai 1849) menționa „Am avut cele mai bune gânduri pentru nația mea, fără să fi voit răul celorlalte națiuni”(din Transilvania).

Adevăratul motiv al condamnării sale au fost ideile și activitatea sa, dar mai ales ideile din broșura în care pleda și susținea drepturile poporului român.

„Procesul și execuția lui Roth au stârnit o indignare generală… Din multe puncte de vedere era înaintea timpului său” scria academicianul Camil Mureșanu.

A fost înmormântat la Mediaș, unde i s-a ridicat un monument, unde există o casă memorială (pe strada Herman Oberth 10, din Mediaș) și un bust în fața liceului ce-i poartă numele.

Istoricul Otto Folberthi i-a tipărit scrierile în șapte volume.

Editura 100 + 1 Gramar a editat lucrarea Stephan Ludwig Roth, Lupta pentru limbă în Transilvania cu o prefață de academicianul Camil Mureșanu. Cartea cuprinde o selectie de fragmente din lucrarea lui Stephan Ludwig Roth, Lupta pentru limba în Transilvania (1842) și o selecție de documente ale vremii privind situația social-politică din această provincie istorică, precum și unele aprecieri și mărturii despre personalitatea lui Stephan Ludwig Roth. Traducere Cristina Teodorescu, îngrijire și note dr. Constantin Vlăduț.

O serie de personalități și-au exprimat impresii despre Stephan Ludwig Roth:
“Ceea ce constituie originalitatea acestui om capabil de a exprima într-un stil personal idei de un adânc adevăr, găsite în cetirea sa desigur, dar și în propria sa intuiție, e, într-o epocă de formule și formalism, desfacerea de lucruri din afară, căutarea sinceră a soluțiilor din jurul său însuși, prin observație și iubire”. – Nicolae Iorga.

“Stephan Ludwig Roth a fost unul dintre cei mai progresiști intelectuali ai Transilvaniei, influența sa exercitându-se deopotrivă atât în sectoarele cultural-economice, cât și în cele social-politice. Plecând de la realitatea etnică a Transilvaniei el a militat cu însuflețire pentru respectarea drepturilor tuturor naționalităților și pentru crearea unui climat favorabil progresului în toate domeniile”. – Vasile Netea

“Provenit din rândurile uneia din naționalitățile conlocuitoare – cea săsească – Stephan Ludwig Roth s-a ridicat deasupra oricărui spirit îngust și a reușit să aducă o însemnată contribuție la exprimarea năzuințtelor de progres în Transilvania, sub semnul libertății și egalității în drepturi a tuturor nationalităților …” -Camil Mureșan

“Intelectualul înaintat sas Stephan Ludwig Roth a fost îndrumător al poporului său, un luptător hotărât pentru progres. Spirit clarvăzător, publicist de seamă, militant cu vederi înaintate în problema națională, Roth a fost neîndoielnic una din figurile cele mai luminoase ale intelectualității săsești …” – Dan Berindei.

Surse:
wikipedia
enational.ro

Redactor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: