Sistemul de învăţământ actual nu duce la o capacitate completă de lucru în domeniu a proaspeţilor absolvenţi
11 septembrie 2017, ora 06:24, in categoria Educatie
Pregătirea profesională bazată doar pe studiile universitare şi poate chiar şi postuniversitare nu mai garantează de multă vreme jobul visat sau salariul dorit.
Specializarea absolvită şi numele instituţiei poate scoate candidatul din anonimat, dar numai experienţa de lucru şi aptitudinile extra-curriculare sunt decisive.
Cei care şi-au dedicat mulţi ani din viaţă studiului se simt nedreptăţiţi când cineva cu mai puţine studii dar cu mai multă experienţă le-o ia înainte, însă pregătirea şcolară teoretică nu răspunde în totalitate nevoilor actuale ale cerinţelor de pe piaţa muncii.
Cursurile teoretice şi analitice explică uneori mecanisme care între timp au fost schimbate sau înlocuite cu altele.
De exemplu, eu am învăţat să desenez la mână liberă sau utilizând riglă, echer, teu etc. Astăzi dacă aş vrea să ma angajez pe un post din domeniul artelor, dintre care unele joburi nu au nicio legătură cu niciuna din materiile din liceu, am nevoie să cunosc la perfecţie anumite programe de specialitate şi chiar şi programare în unele cazuri.
Există un mare deserviciu pe care sistemul educaţional actual îl face prin faptul că nu există ore de practică de-a lungul anilor de învăţământ. Şi, mai ales faptul că pentru a lucra într-un domeniu ar trebui să faci cel puţin două facultăţi ca să ştii minimul cerut pentru ele.
Angajatorii doresc pentru companiile lor oameni care să răspundă cât mai bine nevoilor şi cerinţelor şi de multe ori cerinţele dintr-un post de lucru fac apel la domenii diferite. Un om complet din punctul de vedere al pregătirii trebuie să cunoască astăzi cel puţin o limbă străină la nivel avansat măcar unul dintre programele specifice.
În afară de pregătirea teoretică, în cele mai multe cazuri el trebuie să aibă cel puţin 6 luni de practică/lucru efectiv pe acel domeniu.
În acest sens au apărut stagiile de practică. Aceste stagii de practică sunt foarte bine venite. Ele chiar şi când sunt neplătite ajută foarte mult la montarea cărămizilor. Iar faptul că te scoate din situaţia de a nu avea habar despre cum se face în practic acel lucru, te pregăteşte pentru un job plătit.
Recomand cu multă seriozitate tuturor celor care îşi caută de lucru să se uite puţin şi la stagiile de practică. Există firme care acceptă şi un program redus ca timp, pentru eventualitatea în care există deja un job cu program fix.
De multe ori chiar şi celor care sunt angajaţi le prinde bine un stagiu de practică pentru o împrospătare de informaţii, deoarece doar aşa vor ieşi din mulţime şi vor avea un cuvânt de spus în faţa superiorilor săi.
Autor: MARIA ŞTEFANIAN