Sfaturi pe care imi doresc sa le fi primit la 18 ani

23 noiembrie 2018, ora 17:00, in categoria MIHAELA DOBRESCU, Sfaturi utile

AUTOR: Mihaela Dobrescu

Pentru fiecare dintre noi vine seara cea mai frumoasă, seara în care ne transformăm din nişte copii mari în nişte mici adulţi. Este acel moment în care noi suntem cele mai importante persoaneje. Ne sunt aduse cuvinte frumoase, laude şi urări de bine. Dar cel mai şi cel mai frumos este momentul în care toţi prietenii se strâng în cerc şi cântă alături de tine, precum o incantaţie, frumoasele versuri “Am doar 18 ani, sunt nebun iubesc şi nu am bani”!

Mi-am amintit cum eram eu la 18 ani și ce gândeam pe atunci.Sunt lucruri care mi-ar plăcea să le fi știut atunci. M-ar fi scutit de multe greșeli și eșecuri.

Schimbarea este normală, iar nimic nu rezistă pentru totdeauna. Mai devreme sau mai târziu se va termina. Aceasta este una dintre ideile de bază din cultura orientală: totul se termină până la urmă, nimic nu este infinit.

O buna prietena îmi spune mereu că tot ce este bun se termină la un moment dat. Și vine altceva în loc. Când o ușă se închide, alta se deschide în locul ei.

De multe ori rămânem blocați în situații în care nu ne simțim bine. Evităm să facem schimbări, din diverse motive. Nu am avut o problemă cu acceptarea schimbărilor. Am fost destul de deschisa spre ele, le-am primit cu brațele deschise.

Asta poate și pentru că am început să studiez dezvoltare personală destul de devreme, din puținele cărți care existau atunci. Am învățat să nu mă cramponez de nimic și să las lucrurile să meargă, acceptând ceea ce vine în locul lor.

Viata este o succesiune de cicluri: copil, adolescent, student, angajat, etc. Fiecare ciclu are la rândul său alte subcicluri, care îl compun. În viata mea am observat că la 3-4 ani începe un nou ciclu. De fiecare dată îmi schimb foarte mult stilul de viață și evoluez către noi nivele. Acum simt că părăsesc vechiul ciclu și încep unul nou.

Tot ceea ce vine nou, aduce cu sine experiențe noi, trăiri noi. Nu te ascunde de schimbări, de noile experiențe,  primește-le cu brațele deschise. Cu cât trăiești mai multe experiențe noi – diferite de ce ai trăit până acum – cu atât îți șlefuiești personalitatea. Devii sofisticat, mai complex. Devii complet.

Pe parcurs nu toți cei care îți sunt alături vor române lângă tine. Unii vor pleca. Este natural să o facă și este matur din partea ta să îi lași să plece și să devină ceea ce vor să devină. Fără a avea resentimente.

Când aștepți momentul perfect să faci ceva, o să ai de așteptat multă vreme. Crizele vor veni, stelele nu se vor alinia nicicând perfect, impozitele nu vor scădea. Nu există clipa perfectă pentru a începe o afacere, a te muta împreună cu persoana pe care o iubești.

Există momente mai potrivite sau mai puțin, însă cândva va trebui să o faci. Dacă te crezi pregătit, înseamnă că ești. Când te întrebi dacă ești pregătit, probabil că nu ești. Ascultă-ți instinctele.

Există însă momentul oportun, momentul în care apare o oportunitate și poți să o valorifici. Unul din secretele succesului este să vezi acele momente și să le prinzi. Nu vor fi perfecte, vei avea emoții, te vei întreba dacă a fost o idee bună. Vei merge mai departe.

Să ai curaj nu înseamnă să nu îți fie frică, ci să îți cucerești frica. Cel mai important este să îți înfrunți temerile, nu să le accepți. Oricine își poate ascunde teama, nu toți o pot și înfrunta.În majoritatea cazurilor, problemele pe care le avem cu ceilalți pornesc de la puncte de vedere diferite sau interese care nu se suprapun. Ani de zile am greșit și am lăsat ca astfel de puncte de vedere sau interese să îmi afecteze viata, fără ca eu să intervin și să le repar.A fost nevoie să mă izbesc cu fața de realitate de mai multe ori , până când am ales să discut pe față problemele pe care le aveam cu alții. E păcat de toate frustrările inutile pe care le-am trăit astfel, le-aș fi putut evita în mod elegant.

Oricât am încercat, nu am reușit să mulțumesc pe toată lumea, iar eu eram frustrata că nu mai fac ce vreau eu. Într-un final am renunțat să mai fac celorlalți pe plac.

Undeva pe drum am învățat că puțin egoism e bun și este în regulă să te pui pe tine pe primul loc. Dacă tu nu îți faci viata mai bună, cu siguranță nu o vor face alții. Iar atâta vreme cât ești preocupata să le faci pe plac celorlați, nu te vei putea ocupa de tine însuți.

Urmeaza-ti pasiunile :..Un sfat pe care l-am ignorat complet multă vreme. Când faci ceva ce te pasionează, timpul trece mai repede și în mod sigur mai plăcut. Mai devreme sau mai târziu pasiunile te vor duce spre oameni asemenea ție și vor apărea oportunități noi de a le transforma și în surse de venit.

Viata este o suita de alegeri.

Chiar dacă la 18 ani aș fi citit aceste rânduri, probabil tot aș fi făcut aceleași greșeli. Și nu aș regreta asta deloc. Toate experiențele trăite au meritat. A meritat să iau decizii neinspirate și să fac lucruri prostești. Pe care apoi am muncit mult să le repar.Alegerile și deciziile pe care le evităm astăzi ni se vor întoarce cândva. Cel puțin alegerile importante vor reveni mereu, până le clarificăm.Este mai bine să faci alegeri greșite, decât să nu alegi deloc. Când faci alegeri și iei decizii – chiar dacă greșești – câștigi experiență pentru următoarele greșeli și devii tot mai bun când vei alege. Greșelile sunt bune, fă greșeli.

Acordă întâietate soluționării problemelor, iar nu vinovaților. Când situația este din nou sub control, vezi ce anume a generat-o. Pentru a evita ca pe viitor să o mai repeți.

Acestea sunt lucruri care, dacă le-aș fi știut acum douăzeci si opt de ani, aș fi evoluat mult mai rapid decât am făcut-o.

Chiar așa, experiențele prin care am trăit ca să le învăț au meritat fiecare moment de dramă și durere, fiecare minut irosit și fiecare leu cheltuit aiurea.

Nu regret deloc greșelile pe care le-am făcut, îmi doresc poate să le fi făcut mai devreme in viata.Viata este frumoasa si merita traita din plin.

  
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: