Sfantul Dumitru, patronul pastorilor si cel care ne aduce iarna

26 octombrie 2017, ora 08:00, in categoria Sfinte sarbatori

26 D Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir – Ap. II Timotei II, 1-10Evrei XII, 11-1325-27Efeseni II, 4-10Ev. Matei VIII, 23-27Ioan XV, 17-27XVI, 1-2Luca VIII, 26-39glas 3, voscr. 9

Sfantul Dumitru este una dintre cele mai indragite sarbatori ale toamnei, aducandu-ne mai aproape de credinta, de rugaciune si de traditie.

Sfantul Dumitru este unul dintre cei mai iubiti sfinti, fiind o prezenta constanta de-a lungul timpului prin numeroasele minuni pe care le-a infaptuit. Cultul de Sf. Dumitru are ca punct central orasul Tesalonic, unde acesta a primit moarte muceniceasca si unde a fost ridicata in primii ani ai Imperiului Bizantin, o biserica in cinstea sa.

Viata si Minunile Sf. Dumitru

Sfantul Dumitru este reprezentat in chip de cavaler si este pomenit intotdeauna in capul cetei marilor mucenici. Sf. Dimitrie a fost de foarte tanar capetenie militara dovedindu-si curajul si credinta de nestavilit impotriva prigoanei anticrestine. In timpul marelui asediu asupra Tesalonicului, cand foametea decimase populatia, Sfantul Mucenic Dimitrie s-a transformat in salvatorul oamenilor. Acestia l-au descris ca “un om imbracat cu o mantie alba, stralucitoare, pe un cal alb”, imagine cunoscuta care se pastreaza in mozaic si astazi.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Dumitru

Odata cu sarbatoarea Sfantului Dumitru, incepe in mod oficial iarna. In aceasta zi sunt aprinse multe focuri in diferite zone ale tarii, focuri speciale cunoscute in popor ca Focul lui Sumedru. Acesta are rol purificator si protector, care ne apara de rele, de necazuri si tine la distanta fiarele codrilor. Totodata se crede ca mortii vii se incalzesc la aceste focuri. Cei tineri sar peste foc, chiuie si joaca, in speranta ca se vor casatori in curand, iar barbatii scot taciuni din foc si ii arunca spre livezi pentru ca anul urmator sa aiba recolta bogata de fructe.

In gospodarii, femeile au datoria de a imparti copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi si in unele zone se imparte pentru sufletul celor morti grau fiert in lapte. In biserici sunt tinute slujbe speciale si se impart merinde. Sarbatoarea de Sf. Dumitru mai este cunoscuta in popor si ca Ziua Soroacelor si este important ca aceasta zi sa te gaseasca fara datorii, in caz contrar, se poate sa le dai inapoi dublu.

Superstitii de Sf. Dumitru

Se spune ca daca de Sf. Dumitru vremea este posomorata, ploua si bate vantul puternic, iarna care urmeaza va fi grea si zapezile mari, in schimb, daca este senin si doar putin frig, vom avea o iarna mai usoara.

Folosirea pieptanului in aceasta zi atrage rele, primejdii, fulgere si, mai mult de atat, furia lupilor si bestiilor padurilor. O alta superstitie este aceea ca, cine seamana usturoi dupa Sumedru, va avea parte in anul urmator numai de paguba.

Urari de Sfantul Dumitru

Fie ca toate implinirile, sanatatea si spiritul acestei zile sa te insoteasca pretutindeni. Iti doresc o zi de Sf. Dumitru cat mai frumoasa!

Sarbatoarea Sfantului Dumitru sa fie simbolul unui nou inceput, sa ai parte de un drum presarat cu bucurii, impliniri, sanatate, fericire si succes!

SURSA:.kudika.ro                                                  AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: