Scaunul soacrei (1)
2 august 2015, ora 23:23, in categoria Flori si plante ornamentale
Scaunul soacrei reprezintă numele expoziţiei tematice de la Grădina Botanică “Alexandru Borza” din Cluj, care surprinde cunoştinţe de botanică, lingvistică, psihologie a soacrei, bancuri şi nu numai, pornind de la o frumoasă specie de cactuşi.
Cunoscută sub denumirea populară „scaunul soacrei”, specia de cactus Echinocactus grusonii reprezintă o plantă pe cale de dispariţie, nativă din Mexic, unde creşte pe soluri vulcanice la o altitudine de cca. 1400 m. Ea se mai găseşte doar într-o singură localitate la sud – vest de Zimapan şi ocupă un areal mai mic de 10 km2 , timpul de regenerare a populaţiei fiind lent, de cca. 30 de ani.
Planta este descrisă de către botanistul Heinrich Hildmann în 1981, care menţionează ca numele genului provine din combinaţia unor cuvinte de origine greacă, şi anume: „echinos” care înseamnă „arici” şi „cactos” care face referire la o plantă ghimpoasă, cu identitate necunoscută, probabil o specie de scaiete.
Important de menţionat este faptul că numele speciei a fost dat în onoarea industriaşului german Hermann August Jacques Gruson ( 1821 – 1895 ), care a deţinut în acea perioadă, cea mai mare colecţie de cactacee din Europa. Tot în cinstea lui, în 1849, botanistul Karl Moritz Schumann a denumit un nou gen de cactus: „Grusoia”.
Echinocactus grusonii este o specie rezistentă la secetă, cu creştere foarte lentă şi cu durată de viaţă de sute de ani ( la unele exemplare ). Acest cactus creşte solitar, având formă globulară. Culoarea epidermei este verde deschis. Spinii erup dintr-o axilă pâsloasă de culoare alb – gălbuie. Spinii centrali sunt foarte tari şi sunt încojuraţi de 8 – 10 spini laterali, mai mici. Culoarea galbenă a spinilor are rolul de a reflecta lumina solară spre exterior, iar sub reţeaua deasă a formaţiunilor spinoase se creează o lumină difuză şi un microclimat favorabil, care permite ridicarea umidităţii aerului şi reducerea evapo – transpiraţiei la nivelul stomatelor. Orientarea spinilor în spaţiu are rol şi de captare şi dirijare a apei spre baza plantei, dar şi de protecţie împotriva daunelor. Plantele ating maturitatea după 20 de ani, prezentând flori cărnoase de culoare galbenă.
Autor : Maria Mares
Sursa: Pliant „Scaunul soacrei”, Expoziţie tematică despre: cactuşi, soacre, scaune şi nu numai, expoziţie concepută şi realizată de dr. Ing. Gyorgy Feszt cu sprijinul Gradinii Botanice „Alexandru Borza” a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Echinocactus_grusonii_flora_cologne.jpg