Redefineşte fericirea (I)

26 noiembrie 2016, ora 07:55, in categoria Sfaturi utile

Mulţi dintre noi îşi petrec viaţa căutând fericirea. Tot aşa cum copiii caută ouăle de Paşti, alergăm încoace şi-ncolo sperând să descoperim pasărea maiastră. Viaţa ar fi cu totul altfel, suspinăm noi, dacă am fi fericiţi. Aşa cum cineva aleargă spre casă ca să fie fericit, altcineva fuge de acasă ca să fie fericit. Cineva se căsătoreşte pentru a fi fericit şi altcineva divorţează pentru a fi fericit. Cineva pleacă în croaziere de lux pentru a găsi fericirea, iar un altul munceşte din răsputeri pentru acestea. O căutare fără sfârşit. Ani pierduţi. Nebunie. Luna este întotdeauna prea sus, fructul nu este destul de copt, vinul este prea sec. Umbre. Lacrimi. Perna noastră cunoaşte adevărul!
Dar putem alege un mod mai bun de a  trăi!

Există un mod mai bun de a trăi!
Incă din copilărie, luăm drept bună înţelegerea noastră privind fericirea. Fericit şi trist sunt primele sentimente pe care învăţăm să le recunoaştem şi să le exprimăm, iar mulţi dintre noi nu au permis acestei definiţii alb-negru să se nuanţeze pe măsură ce vieţile noastre şi intelectul au devenit mai complexe. Aşadar cu cât definiţia fericirii este mai limitată, cu atât va fi mai greu de atins.
 Fericirea este un termen ce acoperă o gamă largă de emoţii pozitive. În cele din urmă, aceasta presupune lucruri diferite pentru oameni diferiţi – este o experienţă complet subiectivă. Pentru unii fericirea constă în bucurie şi emoţii, pentru alţii fericirea stă în stările de calm, mulţumire , pace şi linişte.
În mod ideal ar trebui să încercăm să experimentăm toate aceste emoţii pozitive, dar este mai probabil ca persoanele extravertite să tindă mai mult spre fericirea printr-o stare de excitaţie mai ridicată, în timp ce persoanele introvertite vor căuta probabil forme de excitaţie scăzută a fericirii.

Aşadar petrece timpul ocupându-te de lucrurile care ţi se potrivesc.
Vă invit să înşiruiţi cât mai multe exemple de emoţii pozitive, cum ar fi dragostea, speranţa, pacea. Nu trebuie să fie propoziţii complete, pot fi pur şi simplu idei sau imagini ce surprind fericirea într-o lumină nouă.  Asiguraţi-vă că prin această listă adăugaţi noi culori în spectrul fericirii şi nu uitaţi, fericirea este un fenomen de o bogăţie infinită. (100 de cai spre fericire, Timothy j. Sharp) (2”)
Iată ce cuprinde lista mea de emoţii  pozitive: dragoste, apreciere, bucurie, pasiune, credinţă, optimism, fericire, speranţă, simpatie, încântare, recunoştinţă, ataşament, stimă, entuziasm, încredere, exaltare, iubire, siguranţă, acceptare, mulţumire, satisfacţie. Sper că şi lista dumneavoastră a reuşit să găsească un număr la fel de mare de emoţii pozitive.
Pe scurt, viaţa dumneavoastră poate fi un izvor nesecat de bucurie şi satisfacţie. Nu am nici cea mai mică îndoială că toate acestea pot deveni realitate.
Mult prea mulţi oameni sunt doborâţi de problemele cotidiene. Poate chiar şi tu te afli printre ei. Aceşti oameni îşi petrec zilele luptând, poate chiar gemând, purtând în suflet o revoltă faţă de ceea ce consideră a fi ghinioanele pe care le-a rezervat viaţa. Dintr-un anumit punct de vedere, se poate accepta că în viaţă apar ceea ce numim “lovituri”, dar există de asemenea, un spirit şi o metodă prin intermediul cărora putem controla şi chiar elimina acele “lovituri”. Păcat că oamenii se lasă copleşiţi de problemele, grijile şi greutăţile inerente ale vieţii. Păcat că mergând pe stradă vezi feţe triste, feţe amărâte, oameni îngrijoraţi, irascibili şi nervoşi. Nu de această reacţie avem nevoie.
Când spun aceste lucruri nu vreau să minimalizez sau să ignor loviturile soartei şi tragediile ce se petrec la fiecare pas, dar sunt la fel de hotărâtă să nu le permit să fie invingătoare. Dacă veţi da voie obstacolelor să vă controleze mintea până când vă vor guverna pe de-a-ntregul, ele vor pune stăpânire pe modul dumneavoastră de a gândi. Învăţând cum să le ţineţi departe de mintea dumneavoastră, refuzând să fiţi sclavii lor şi canalizându-vă puterea spirituală spre propriile gânduri, puteţi învinge obstacolele, care în altă situaţie v-ar fi doborât.
Şi acum să vă povestesc o scurtă istorioară. O persoană celebră din domeniul televiziunii americane a avut ca invitat în emisiunea sa o persoană în vârstă. Era vorba de un bătrân foarte special. Replicile lui erau complet spontane şi desigur nu repetase nimic înainte. Avea, pur şi simplu, o personalitate efervescentă care emana lumină şi fericire. Şi, de fiecare dată când spunea ceva, era atât de direct, atât de isteţ, încât publicul hohotea de râs. Îl iubeau. Chiar persoana importantă din domeniul televiziunii era impresionată. În cele din urmă l-a intrebat pe bătrân de ce e atât de fericit. Probabil deţineţi un mare secret al fericirii, i-a sugerat el. “Nu”, i-a răspuns bătrânul, “nu deţin niciun secret important. E simplu ca bună ziua. Când mă trezesc dimineaţa am de ales: ori sunt fericit, ori sunt nefericit, şi ce credeti că fac? Pur şi simplu aleg să fiu fericit, asta-i tot”.
Poate părea că simplific prea mult lucrurile, şi puteţi avea impresia că bătrânul era superficial, dar mai vin şi cu exemplul lui Abraham Lincoln, pe care nimeni nu l-ar putea acuza de superficialitate, care a spus că oamenii sunt la fel de fericiţi pe cât doresc să fie. Dacă doriţi, puteţi fi nefericiţi. E cel mai uşor lucru din lume. Pur şi simplu alegeţi nefericirea. Treceţi prin viaţă spunându-vă că lucrurile nu merg bine, că nimic nu vă satisface, şi vă garantez ca veţi fi nefericiţi. Dar, dacă vă spuneţi:”Lucrurile merg bine. Viaţa e frumoasă. Aleg fericirea”, puteţi fi siguri că veţi avea parte de ce aţi ales.
Copiii sunt mai experţi în fericire decât adulţii. Am întrebat un copil de 3 ani ce vrea să devină când va fi mare?  Şi mi-a răspuns… când voi fi mare vreau să fiu copil!  Adultul care îşi poate păstra un suflet de copil la vârsta maturităţii şi la cea a bătrâneţii este un geniu, căci va păstra autenticul spirit al fericirii cu care Dumnezeu i-a înzestrat pe cei mici. Cu alte cuvinte, nu vă lăsaţi niciodată sufletul să îmbătrânească, să devină sumbru sau istovit. Nu deveniţi excesiv de sofisticaţi.
Acum e momentul să luaţi decizia de a fi fericit.
Aşadar, de azi cursa ta spre fericire s-a sfârşit. Cât de orb ai fost! De azi vei ştii că fericirea nu se ascunde în casa cea nouă, în noua carieră sau în noul prieten. Şi niciodată nu e de vânzare.

Când nu poţi găsi mulţumirea în tine însuţi, nu are rost să cauţi mulţumirea în altă parte. De fiecare dată când fericirea ta depinde de alte lucruri din exterior, eşti condamnat la dezamăgire. Acum ştii că fericirea nu are nimic de a face cu a obţine ceva. Fericirea înseamnă să fii mulţumit cu ceea ce ai şi cu ceea ce nu ai. Un om înţelept nu are nevoie de multe lucruri pentru a fi fericit, dar nici o avuţie de pe acest pământ nu va mulţumi un prost. Tu nu eşti un prost! Trasează în jurul tău un cerc. De fiecare dată când pui piciorul în afara lui să o faci pentru a da şi nu pentru a lua. Nevoile tale sunt puţine la număr. Atâta vreme cât mai ai ceva de făcut, pe cineva de iubit şi ceva de sperat, vei fi fericit. Acum ştii că singura sursă de fericire este în interiorul tău şi vei începe să o împărtăşeşti cu ceilalţi. La fel ca pe un parfum, ştii că nu o poţi revărsa asupra celorlalţi decât dacă picuri câţiva stropi asupra ta. Eşti fericit! 

 

 

Bibliografie:

 Forţa gândirii pozitive, Norman Vincent Peale, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2007

100 de căi spre fericire, Timothy J. Sharp, Editura Trei, Bucureşti, 2011

Alegerea, OG Mandino, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2001        

       

Autor: Alina Hosu

 

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: