Râsul, cel mai ieftin medicament

8 decembrie 2021, ora 10:00, in categoria MIHAELA DOBRESCU, Sanatate, Sfaturi utile

1.   E un exercițiu fizic „intern“

Când râzi, sunt puși în mișcare mușchii diafragmei, ai abdomenului, dar și grupe musculare ale aparatului respirator și ale umerilor.  Când râd în hohote, oamenii inspiră adânc, ceea ce desfundă căile respiratorii și favorizează aportul de oxigen în plămâni.

2.    Reduce stresul

Râsul scade producția hormonilor stresului – cortizolul și adrenalina.  În plus, râsul st ale stresului. Prin urmare, atunci când ești într-o dispoziție proastă, uită-te la o comedie bună…

3.    Îmbunătățește calitatea somnuluiRâsul stimulează producția de melatonină, hormonul eliberat de creier pentru un somn mai bun.4.    Alungă depresiaE un remediu bun contra tulburărilor afective sezoniere sau contra depresiilor. În special la persoanele în vârstă, râsul are acest efect minunat. Înlocuiește gândurile negre cu o stare de bine, determinând stări mentale și atitudini pozitive.
5.    Stimulază sistemul imunitarDozele repetate de râs îți întăresc sistemul imunitar, prin creșterea secreției anticorpilor naturali și prin stimularea producției de limfocite. Și, după cum știi, un sistem imunitar mai puternic este cea mai bună pavăză contra multor boli.6.    Alină durereaCel mai bun calmant natural este râsul, potrivit unui studiu englezesc. Persoanele care râd, arată cercetările, pot suporta mai multă durere (cu 10 procente mai mult), în comparație cu cele care nu se amuză atât de des. Pentru că hohotele duc la eliberare endorfinelor în organism, inducând o stare de bine. În plus, râsul te distrage de la temeri și te abate de la gândurile negative.7.    Ține diabetul sub control

Un studiu japonez arată că o „partidă“ de râs, după o masă, scade nivelul zahărului în sânge la suferinzii de diabet de tip 2. Nu se știe exact prin ce mecanism se produce acest lucru, dar se crede că râsul are un impact pozitiv și direct asupra sistemului neuroendocrin, care monitorizează nivelul glicemiei. S-a mai observat că râsul îi ajută pe diabetici să evite complicațiile care pot să apară la nivel microvascular.

8.    Protejează inima

Inima este un mușchi care funcționează mai bine cu ajutorul exercițiilor. Când râzi, țesutul care compune vasele de sânge ale inimii se dilată, iar fluxul sanguin se îmbunătățește. Prin urmare, râsul combate ateroscleroza și scade riscul atacului de cord. În plus, efectul său relaxant duce la scăderea tensiunii arteriale.
9.    Te menține tânărDozele zilnice de râs te fac să arăți și să te simți mai tânăr. Când zâmbești, sunt puși „la lucru“ 15 mușchi ai feței, ceea ce duce la creșterea fluxul sangvin.

10.    Îți dă energie

Când râzi, tragi aer în plâmâni, ceea ce crește fluxul de oxigen în mușchi și organe, iar asta înseamnă mai multă energie pe parcursul zilei.

 

 

 

SURSA: realitatea.net                              AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: