Radio România aniversează 86 de ani de existenţă

1 noiembrie 2014, ora 09:00, in categoria Aniversari, Cultura, Evenimente

Se împlinesc astăzi 86 de ani de existenţă a SRR, de când românii au putut auzi pe unde radio primele cuvinte “Alo, alo; aici Radio Bucureşti”.

 

Politica Romaneasca

La 1 noiembrie 1926 se difuza în eter prima emisiune a Radio România.

Se împlinesc astăzi 86 de ani de existenţă a SRR, de când românii au putut auzi pe unde radio primele cuvinte “Alo, alo; aici Radio Bucureşti”.

86 de ani marcaţi de istorie şi de perioadele politice şi sociale pe care Radioul Public le-a traversat; 86 de ani în care Radio România a susţinut cultura şi civilizaţia românească şi a fost un actor important în formarea identităţii naţionale.

La ceas aniversar, într-u mesaj pe care ni l-a adresat, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel remarcă legătura între religie, Radio România şi români.

“Istoria Radioului în România a început cu rugâciunea Tatăl Nostru, aceasta fiind prima emisie pe unde hertziene a postului de radio public în anul 1928. Acest fapt ne arată credinţa neamului românesc până la instaurarea regimului comunist ateu în România. Transmiterea Sfintei Liturghii în fiecare duminică prin intermediul Radioului Public a fost constant prezentă în grila de programe, tradiţie reluată în zorii libertătţii după anul 1989. Ne bucurăm că astăzi Radio România continuă promovarea valorilor religios-morale şi de apărare a demnităţii umane într-o societate din ce în ce mai afectată de indiferentism faţă de cult şi de cultură, dar ataşată în mod exacerbat de realităţile efemere. La Mulţi Ani, Radio România!”, ne-a urat Patriarhul Daniel.

86 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Simfonice Radio

Astăzi se împlinesc 86 de ani şi de la înfiinţarea Orchestrei Simfonice Radio, devenită Orchestra Naţională Radio.

Aceasta a susţinut aseară un concert extraordinar, avându-l ca solist pe pianistul Horia Mihail.

Dirijorul Tiberiu Soare ne-a vorbit despre orchestra pe care o conduce în prezent şi despre cel de care i se leagă existenţa: fostul dirijor şi compozitor, Mihail Jora.

“Mihail Jora e cel care, alături de alţi muzicieni şi oameni de cultură, acum 86 de ani, înfiinţa această orchestră, pe vremea aia numindu-se Orchestra Simfonică Radio. Era o orchestră destinată exclusiv transmiterii în direct a unor concerte, mai târziu, bineînţeles, ea a fost dedicată şi înregistrărilor, dar e foarte important ca din când în când să ne aducem aminte cine suntem şi să revenim cumva la rădăcini. Aşa că Mihail Jora, cel care de altminteri este şi patronul spiritual al acestui studio, studioul de concerte se numeşte “Mihail Jora”, a afirmat Tiberiu Soare. 

Ediţie specială de Ziua Radioului

Toate posturile Radio România se unesc într-o ediţie specială de ziua Radioului public, sâmbătă, 1 noiembrie, între orele 10.00 şi 12.00.

Ascultătorii vor avea ocazia să-i cunoască mai bine pe cei care asigură emisia posturilor naţionale, internaţionale şi regionale, să afle mai multe informaţii despre realizatori, dar şi să audă unele dintre melodiile definitorii pentru staţiile locale Radio România.

Ediţia poate fi urmărită LIVE VIDEO pe prima pagină a site-ului, în plazerul VIDEO.

 

 

SURSA : politicaromanesca.ro                                 AUTOR : Ninel Stama

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: